Quantcast

Απομονωμένη η Ρωσία στον ΟΗΕ: «Πυρά» από τη Δύση - Λαβρόφ: «Η ρωσοφοβία προκάλεσε τα δημοψηφίσματα»

Απομονωμένος ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν «περαστικός» από την τακτική Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη. 

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν υπουργό από ένα «κράτος-παρία», σε πλήρη διεθνή απομόνωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την διενέργεια δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο στη Νέα Υόρκη ο Λαβρόφ βρήκε χρόνο για να συζητήσει θέματα «ενεργειακής συνεργασίας» με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία και το ...Νότιο Σουδάν, αναφέρει η Deutsche Welle.

Όσο για τα δημοψηφίσματα, που αρχίζουν σήμερα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, ο Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επέρριψε την ευθύνη στους ...ίδιους τους Ουκρανούς και προσωπικά στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το απόγειο της ρωσοφοβίας εκδηλώθηκε στις 5 Αυγούστου του περασμένου χρόνου, όταν ο Ζελένσκι, σε μία συνέντευξή του, κάλεσε όλους όσους 'αισθάνονται Ρώσοι' να πάνε στη Ρωσία, για το καλό των παιδιών τους και των εγγονών τους, όπως είπε. Και πιστεύω ότι οι αποφάσεις για δημοψήφισμα που υλοποιούνται αυτές τις ημέρες, αποτελεί απάντηση σε εκείνες τις παραινέσεις».

«Πυρά» από τη Δύση

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία στιγμή για να πουν τις απόψεις τους στον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου, έστω κι ο Σεργκέι Λαβρόφ απουσίαζε από την αίθουσα, όταν πήραν τον λόγο οι ομόλογοί του.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτή την εβδομάδα, όταν οι περισσότεροι από τους ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στα Ηνωμένα Έθνη, για να ρίξει λάδι στη φωτιά που έβαλε, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση του για τον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. «Αν σταματήσει η Ρωσία να πολεμά, θα τελειώσει ο πόλεμος. Αν σταματήσει η Ουκρανία να πολεμά, θα είναι το τέλος της», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, παρά τις απειλές του Πούτιν. 

«Ήττα του Πούτιν» βλέπει το Κίεβο

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντίμτρο Κουλέμπα, ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει όχι μόνο την εδαφική κυριαρχία της, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ζήτησε να λογοδοτήσει η ρωσική ηγεσία για τα «εγκλήματα» στην Ουκρανία.

«Χθες ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση» υπενθύμισε ο Κουλέμπα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αλλά στην πραγματικότητα ανακοίνωσε σε ολόκληρο τον κόσμο την ήττα του. Μπορείς να στείλεις και 300.000 και 500.000 στο μέτωπο, αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, ο κάθε Ουκρανός είναι από μόνος του ένα όπλο που υπερασπίζεται τη χώρα του, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία θα κληθεί να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επιθετικής ενέργειας, καθώς και για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γενοκοτνία».

Αντίστοιχα, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου της λίγο νωρίτερα τόνισε ότι: «Ο πόλεμος συνοδεύτηκε από τόσες φρικαλεότητες που η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτές».

Λίγο αργότερα στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ διεφάνησαν ακόμη εντονότερα οι όλο και πιο ξεκάθαρες αποστάσεις που παίρνει ο «εταίρος» της Ρωσίας, η Κίνα, από τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, κάλεσε εκ νέου τα δύο στρατόπεδα σε «διάλογο άνευ όρων, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη».