Quantcast

Προκλητικό σόου Ερντογάν: Μπήκε επευφημούμενος μέσα στην Αγία Σοφία και διάβασε το κοράνι - ΒΙΝΤΕΟ

Αρχισε η φιέστα Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με μουσουλμανική προσευχή σήμερα μέσα στο μνημείο της Ορθοδοξίας.

Στην Αγιά Σοφιά μπήκε λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ , επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους που είχαν συρρεύσει έξω από την Μεγάλη Εκκλησία. 

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της Ντιγιανέτ, της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έφτασε συνοδεία πολλών μελών του υπουργικού του συμβουλίου, όλοι φορούσαν μάσκες λόγω του κορωνοϊού, ενώ από νωρίς στους δρόμους γύρω το ναό είχαν στηθεί σημεία ελέγχου όσων θα περνούσαν τις πύλες για να φθάσουν στην Αγιά Σοφιά. 

 

 

Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής ο τούρκος πρόεδρος πήρε τπ μικρόφωνο και διάβασε προσευχή από το κοράνι.

 

 

Δείτε φωτογραφίες του Ερντογάν μέσα απο το ναό της Αγίας Σοφίας

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγιά Σοφιά από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω απ’ την Αγιά Σοφιά και κατευθύνουν τον κόσμο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου».Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα διανεμήθηκαν και ατομικά χαλιά προσευχής.

Στα «εγκαίνια» προσκλήθηκαν ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Το μεταδίδει LIVE εικόνα από την Αγία Σοφία:

Το σόου Ερντογάν

Οι πρόβες και οι αλλαγές στο εσωτερικό του ναού ολοκληρώθηκαν με εντατικούς ρυθμούς, για την μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.  Τα τιρκουάζ χαλιά τοποθετήθηκαν στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν έγιναν δοκιμές ήχου, για την απαγγελία του κορανίου.

Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα μείνουν ανοικτές έως την επομένη το πρωί. 

 

Σε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τυρκουάζ χαλιά. Ενώ γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

 

Οι απόντες από τη «φιέστα» Ερντογάν

Απόντες από την αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».