Quantcast

Αυστραλιανός Ιατρικός Σύλλογος για κορωνοϊό: Η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό μετατρέπει τους Αυστραλούς σε «εύκολους στόχους»

"Εύκολοι στόχοι" είναι οι Αυστραλοί για τον νέο κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλιανός Ιατρικός Σύλλογος (AMA), την ώρα που οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ζητούν να ξανανοίξουν γρηγορότερα τα διεθνή σύνορα παρά μια υποτονική εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο Αυστραλιανός Ιατρικός Σύλλογος υπογράμμισε ότι ανησυχεί που πολλοί Αυστραλοί καθυστερούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 λόγω της επιτυχίας της χώρας τους στην εξάλειψη του ιού και κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν μια πιο αποτελεσματική εκστρατεία διαφήμισης.

"Αν δούμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό όπου υπάρχει ένα τσουνάμι της COVID-19 και επίσης την ανάπτυξη παραλλαγμένων στελεχών, εμείς είμαστε εύκολοι στόχοι (...) έως ότου να έχουμε εμβολιάσει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που είναι άνω των 50 ετών", δήλωσε ο πρόεδρος του AMA Κρις Μόι στον ABC Radio.

Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή της σύνορα τον Μάρτιο του 2020 στους περισσότερους από αυτούς που δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, κάτι το οποίο βοήθησε να διατηρήσει τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η Αυστραλία έχει καταγράψει λιγότερα από 30.000 κρούσματα του ιού και 910 θανάτους από την COVID-19.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει εντοπίσει μια σειρά από μικρές συρροές που συνδέονται με παραβιάσεις της υγειονομικής ασφάλειας σε ξενοδοχεία στα οποία απαιτείται να τηρούν καραντίνα δύο εβδομάδων οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα.

Ο AMA σημείωσε ότι η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό αυξάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εστίες αυτές.

Βάσει του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, ο εμβολιασμός των 20 εκατομμυρίων ενηλίκων του πληθυσμού της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες --περίπου το ένα τρίτο από τις 3,3 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες-- αλλά παραμένει πίσω από αυτήν σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι βιομηχανίες που επλήγησαν από την πανδημία ασκούν πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τα σχέδια για το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων, το οποίο βάσει του τρέχοντος προγράμματος προβλέπεται να γίνει στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα αυτά, επικαλούμενος την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στο εξωτερικό.

Η Qantas ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυστραλία θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της μόλις ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ευθυγραμμίζουν την επανάληψη των διεθνών τους πτήσεων με τις προσπάθειες ανοσοποίησης στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) βρίσκεται σε συνομιλίες με την αυστραλιανή κυβέρνηση για ένα νέο ψηφιακό πιστοποιητικό που θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" τα διεθνή ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους Αυστραλούς.

Το γραφείο του Μόρισον δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα του Guardian.