Αυστρία: Αναβάλλεται, λόγω κορωνοϊού, η μεγάλη υπαίθρια «Συναυλία θερινής νυκτός» της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης

Η, ήδη παραδοσιακή, υπαίθρια "Συναυλία θερινής νυκτός" της ξακουστής "Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης", στους κήπους των θερινών ανακτόρων Σένμπρουν της Βιέννης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, αναβάλλεται, λόγω του κορονοϊού, για τις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε απόψε στην αυστριακή πρωτεύουσα η Ορχήστρα.

Όπως αναφερόταν σχετικά, η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της Συναυλίας -- η οποία τα τελευταία χρόνια μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου -- εξαρτάται φυσικά από τις περαιτέρω εξελίξεις και χρειάζεται την οριστική επιβεβαίωση από τους αρμόδιους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της Συναυλίας, για την οποία το όνομα του μαέστρου, που θα διευθύνει την Φιλαρμονική της Βιέννης -- η οποία φέτος γιορτάζει 178 χρόνια από την ίδρυσή της -- παραμένει μυστικό, προβλέπει ως σολίστ τον διάσημο Γιόνας Κάουφμαν σε άριες των Ζουλ Μεσενέ, Έμεριχ Κάλμαν και Τζιάκομο Πουτσίνι.

Η Συναυλία με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται, όπως συνέβαινε αδιάλειπτα και τα προηγούμενα δεκαέξι χρόνια, στους κήπους των πρώην θερινών ανακτόρων Σένμπρουν στην αυστριακή πρωτεύουσα, και την παρακολουθούν κατά μέσο όρο 100.000 επισκέπτες, μαζί με τις πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο.

Την πρωτότυπη υπαίθρια και με ελεύθερη είσοδο συναυλία, σε μία μοναδική για κάτι τέτοιο ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, τους κήπους του Σένμπρουν, διοργανώνει η ίδια η Φιλαρμονική της Βιέννης.

Η Ορχήστρα ακολουθεί, όπως αναφέρει σχετικά, τους στόχους της πολιτιστικής πολιτικής της, να κάνει δηλαδή δυνατή την πρόσβαση ενός ευρύτερου κοινού στην κλασική μουσική, καθιερώνοντας την και σε ένα χώρο πέραν του μέχρι τώρα κοινού της.

Ενώ την πρώτη χρονιά πραγματοποίησης της συναυλίας, πριν από δεκαέξι χρόνια, αναμένονταν 25.000 επισκέπτες, τελικά προσήλθαν πάνω από 90.000 και πριν από οκτώ χρόνια (το 2012) ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 140.000 (που αποτελεί το απόλυτο "ρεκόρ").

Με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα - το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας - η Φιλαρμονική της Βιέννης, καλωσορίζει την καινούρια χρονιά κάθε πρώτη του νέου έτους, με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο.

Με την ήδη, επίσης παραδοσιακή πλέον, θερινή της συναυλία στο Σένμπρουν, πέραν από τις εκεί, πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, προϋπαντούν μαζί της το καλοκαίρι, αλλά βέβαια, εφέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, θα αρκεστούν να καλωσορίσουν μόνον το φθινόπωρο.

Στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνον έργα της "μουσικής δυναστείας" των Στράους, ενώ ποικίλα και διαφόρων συνθετών είναι εκείνα που εκτελούνται στη Συναυλία στο Σένμπρουν, ωστόσο και οι δύο συναυλίες έχουν τεράστια διεθνή απήχηση και μία μοναδική προβολή της Βιέννης, της θεωρούμενης "Πρωτεύουσας της μουσικής".