Quantcast

Αυστρία: Από την ερχόμενη Τετάρτη η δεύτερη φάση των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Μετά την πρώτη φάση των διερευνητικών του επαφών με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων μέσα στις προηγούμενες ημέρες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς - μεγάλου νικητή των πρόωρων εκλογών της προπερασμένης Κυριακής - προτίθεται να αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, έναν δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξάγονται σε ευρύτερο κύκλο εκπροσώπων των κομμάτων και όχι μόνο με τους αρχηγούς τους, ενώ σε αυτές δεν θα συμπεριλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη, ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ ανέφερε πως το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του - που μείωσε το ποσοστό του στο 16% έναντι 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 - δεν συνιστά εντολή για συμμετοχή σε κυβέρνηση, ωστόσο δεν αποκλείει μία κυβερνητική συνεργασία του στην περίπτωση που τελικά δεν θα προέκυπτε κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με κάποιο άλλο κόμμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της προηγούμενης συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μάιου 2019) δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητες νέες διερευνητικές επαφές και στη συνέχεια διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων καθότι υπάρχει η τελευταία κυβερνητική συμφωνία τους και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων στα τέλη του περασμένου Μάιου, είχε επέλθει εξαιτίας της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που είχε τότε παραιτηθεί από τα αξιώματά του και πρόσφατα ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική.

Στο πλαίσιο της εντολής που είχε λάβει την περασμένη Δευτέρα από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -- τον οποίο και πρόκειται να ενημερώνει σε μόνιμη βάση για την πορεία των επαφών και των διαπραγματεύσεων του -- ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς και των τεσσάρων άλλων κομμάτων της νέας Βουλής.

Επρόκειτο διαδοχικά, για την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, τον αρχηγό των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, την επικεφαλής του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και τον αρχηγό των Πράσινων (που θεωρούνται και ο πιθανότερος μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του) Βέρνερ Κόγκλερ.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της πρόθεσης των Ελευθέρων να μη συμμετέχουν πλέον στις διερευνητικές συνομιλίες, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την ευχέρεια δύο επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του.

Την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τους με τους Πράσινους, χωρίς να αποκλείεται ένας τριμερής συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος, Πράσινων και ΝΕΟΣ.

Οι συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κοινού κυβερνητικού προγράμματος με τον ενδεχόμενο μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο του, που θα ακολουθήσουν έπειτα από τις διερευνητικές επαφές του εντολοδόχου καγκελάριου, προδιαγράφονται δύσκολες και χρονοβόρες.

Για τον σχηματισμό του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων, που ανέλαβε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και ο οποίος παρέμεινε μόνον 17 μήνες στην εξουσία, είχαν απαιτηθεί διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων που είχαν διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες, έπειτα από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017.

Η διάρκειά τους αυτή αντιστοιχούσε στον μέσο όρο του χρόνου που είχε απαιτηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στις συνολικά 14 μεταπολεμικές κοινοβουλευτικές περιόδους στην Αυστρία και ο οποίος ανέρχονταν σε 60 ημέρες.