Quantcast

BFM: «Η Ελλάδα εγκαταλείπει τον εξοπλισμό του ναυτικoύ της με γαλλικές φρεγάτες και στρέφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Η Ελλάδα εγκαταλείπει τον εξοπλισμό  του ναυτικoύ της με γαλλικές φρεγάτες και προωθεί το στρατιωτικό εξοπλισμό από τον αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Lockheed-Martin. 

Για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Αμερικανοί θα προσέφεραν, σύμφωνα με τον ιστότοπο e-Kathimerini, «τέσσερις φρεγάτες MMSC πολλαπλών αποστολών, την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και πλοία ενδιάμεσων λύσεων».

Επιπλέον, τρεις από αυτές τις αμερικανικές φρεγάτες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία υπό αμερικανικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα defencereview, η σύμβαση των FDI ανερχόταν σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ με ένα πλήρες οπλικό σύνολο και τεχνική υποστήριξη. Πώς η Lockheed-Martin μπόρεσε να κλέψει αυτό το συμβόλαιο από τη Γαλλία;

Επιπλέον, αυτή η αμερικανική παραγγελία προκαλεί τα ερωτήματα των ειδικών. «Τα πλοία MMSC δεν έχουν τη θέση τους στο πολεμικό ναυτικό. Υπονομεύουν και υποθηκεύουν το Πολεμικό Ναυτικό και την εθνική ναυτική ισχύ ». Αυτός ο Έλληνας ειδικός επισημαίνει ακόμη και« τεχνικά προβλήματα που οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται, με μια υπερκατασκευή αλουμινίου που είναι ένα πολύ προβληματικό υλικό ».

Επισήμως, η Ελλάδα υποχώρησε για ένα στρατηγικό λόγο, ο οποίος ωστόσο είχε προσδιοριστεί κατά την υπογραφή της επιστολής πρόθεσης το 2019. Για την οριστικοποίηση αυτής της σύμβασης, αυτά τα πλοία έπρεπε να εξοπλιστούν με ναυτικούς πυραύλους κρουζ (MdCN).

Εκείνη την εποχή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με την οριστικοποίηση της σύμβασης των FDI,  τις ονομαζόμενες "Belharra". Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αγορά ενός «σημαντικού» εξοπλιστικού προγράμματος με, εκτός από φρεγάτες, 18 μαχητικά Rafale και τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού. Αυτά τα ελικόπτερα πρέπει να παραγγελθούν στη Sikorsky, θυγατρική της Lockheed-Martin.

Όπως υπενθυμίζει ο ισότοπος Opex360, λογικά θα είναι ελικόπτερα Seahawk MH-60R,  που είναι «συμβατά με φρεγάτες τύπου MMSC ».