Quantcast

Bloomberg: Στείλτε τώρα το μήνυμα στον Ερντογάν - Μην τον αφήσετε να επιβραδύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

To δημοσίευμα κάνει λόγο για «αναζωπύρωση των αμφιβολιών για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλος της Συμμαχίας».

Στο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg, σημειώνεται ότι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του o Eρντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται πως οι δύο χώρες παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. 

«Η Άγκυρα παραπονιέται για χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ». 

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν «συνέπειες» εάν συνεχιστεί, τονίζει το Bloomberg μέσω μιας αιχμηρής κριτικής, απευθύνοντας έκκληση στη Συμμαχία «να μην τον αφήσει να επιβραδύνει τη διεύρυνσή της».

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον κ. Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Το Bloomberg «κατηγορεί» τον Ερντογάν για οπορτουνισμό, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, συμπληρώνει για τον Τούρκο πρόεδρο ότι επιμένει όχι μόνο για τις δύο σκανδιναβικές χώρες να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

«Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον εκφοβισμό της Ρωσίας, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά», σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της ομάδας δεν πρέπει να μένει όμηρος από έναν επαναλαμβανόμενο παραβάτη. Η ώρα να παραδώσετε το μήνυμα είναι τώρα, καταλήγει το Bloomberg.