Quantcast

Βραζιλία-κορωνοϊός: Πάνω από 2.200 νεκροί για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο - Μόλις το 4,2% των πολιτών έχει λάβει μια δόση εμβολίου

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.233 ασθενείς με την COVID-19, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά για δεύτερη ημέρα το επίπεδο των δύο χιλιάδων, ενώ διαγνώστηκαν 75.412 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως εδώ 272.889 θανάτους επί συνόλου 11.277.717 κρουσμάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Τα νοσοκομεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας πλησιάζουν πλέον απειλητικά στον κορεσμό. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει πλέον ξεπεράσει το 90% στα νοσοκομεία των 15 από τις 27 πολιτειακές πρωτεύουσες, προειδοποίησε το ινστιτούτο Fiocruz χθες.

Στο Πόρτο Αλέγκρε (νότια), το Conceiçao, το κυριότερο νοσοκομείο αναφοράς για τους ασθενείς με την COVID-19, σταμάτησε να κάνει εισαγωγές ασθενών, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να καταφέρεται ασταμάτητα εναντίον των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων και να προτρέπει τους πολίτες να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν στη δουλειά, οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο να εφαρμόσει τέτοια μέτρα. Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε χθες την πολιτειακή κυβέρνηση στο Σαν Πάολο, τονίζοντας ότι μέτρα όπως η αναστολή των ποδοσφαιρικών αγώνων και η επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι φάρμακο χειρότερο από τον ιό.

«Πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτή την ανευθυνότητα των λοκντάουν; Κλείνεις τα πάντα και καταστρέφεις εκατομμύρια δουλειές. Το λοκντάουν δεν είναι θεραπεία», είπε απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες, με τον υπουργό Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις στο πλευρό του.

Οι αρχές στις πόλεις Σαν Πάολο και Ρίο ντε Ζανέιρο επέβαλαν χθες αυστηρότερα μέτρα.

Στο μεταξύ, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ εντείνουν τον εμβολιασμό για να μειώσουν τα κρούσματα και τους θανάτους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας αργεί. Μόλις το 4,2% έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και μόλις το 2% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως μέχρι εδώ.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου επιβάλλονται μέτρα όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτες κατά το 97% και στα ιδιωτικά στο 99%. Ο δήμος έστησε ξανά νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας πέρυσι.

Στη Σαν Πάολο, οι υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι τα νοσοκομεία σε πάνω από τους μισούς δήμους της πολιτείας είναι γεμάτα και οι μισοί ασθενείς είναι κάτω των 50 ετών. Πέρυσι, οι σοβαρότερες περιπτώσεις ήταν ηλικιωμένοι.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας των 44 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε «νέο στάδιο» περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε από τις 20:00 ως τις 05:00, οι λειτουργίες στις εκκλησίες και οι αθλητικές συναντήσεις ανεστάλησαν, ενώ δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να πηγαίνουν σε παραλίες και πάρκα. Μόνο καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά.

Ο Ζουάου Ντόρια αναγνώρισε ότι «αυτή είναι μια σκληρή, αντιδημοφιλής απόφαση» και πρόσθεσε πως «κανένας κυβερνήτης δεν θέλει να σταματάει η οικονομική δραστηριότητα στην πολιτεία του», αλλά πρόσθεσε πως τα μέτρα είναι το μοναδικό όπλο που έχει στη διάθεσή του για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.