Quantcast

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε σήμερα το απόγευμα πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο διάγγελμά του, αφού υπερασπίστηκε την διακυβέρνηση του και έκανε απολογισμό του έργου του αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε, παρουσίασε τα βελτιωμένα νούμερα του πληθωρισμού και τις ανεργίας δηλώνοντας πως η ερώτηση από εδώ και πέρα είναι ποιον θα εμπιστευόταν οι πολίτες για να συνεχίσει την καλή πορεία που έχει πάρει η βρετανική οικονομία.

Το πρωί είχε καλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και από τότε οι φήμες στην χώρα οργίαζαν καθώς σήμερα ήταν η τελευταία μέρα που θα μπορούσε να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός εξωτερικών Λόρδος Κάμερον διέκοψε το ταξίδι του στην Αλβανία ενώ ο υπουργός οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν μεθαύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Ειδικότερα, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 - πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι....όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει" να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.