Quantcast

CNN: Γιατί αλλάζει στρατηγική ο Πούτιν - H απόσυρση των στρατευμάτων από το Κίεβο και η ανησυχία των ΗΠΑ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, αφού το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρηση στο Κίεβο με βομβαρδισμούς από αέρα και πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση εάν οι συνθήκες μάχης το επιβάλουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες. 

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την αποτυχία να προχωρήσει στο βορρά.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος επικεφαλής διπλωμάτης Μεντίνσκι σημειώνει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το Κίεβο και Τσενίχιβ δεν σημαίνει απόφαση για κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με την Ουκρανία».

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

Μπλίνκεν: Η Ρωσία ίσως προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο-Δεν βλέπουμε στρατεύματα να αποχωρούν από το Κίεβο

Tην ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας πως θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο για άλλη μια φορά προσπαθεί να εκτρέψει και να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Tα πέντε ουκρανικά αιτήματα 

Ακολουθούν αναλυτικά τα αιτήματα της Ουκρανίας που φέρεται να έχουν διαρρεύσει:

1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4. Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους.

Ο ρόλος της Κριμαίας και οι εγγυήτριες χώρες - Τι συζήτησαν Ρώσοι και Ουκρανοί

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Oυκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε παράλληλα. 

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Πιθανή μια συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι

Παράλληλα, σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση μόλις ετοιμαστεί το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας σημείωσαν τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.