Quantcast

CNN: Η ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ κατασκεύασε αντιαρματική οχύρωση στην Αν. Ουκρανία - Δορυφορικές εικόνες

Οχύρωση σχεδόν 2 χιλιομέτρων έχει κατασκευαστεί έξω από την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Χίρσκε, στην ανατολική Ουκρανία, δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα το CNN.

Πιο συγκεκριμένα η οχύρωση αποτελείται από τέσσερις σειρές τσιμεντένιων πυραμίδων που οι Ρώσοι ελπίζουν ότι θα εμποδίσουν οποιαδήποτε ουκρανικά οχήματα και τανκς να κινηθούν προς τα ανατολικά. Ένα μεγάλο όρυγμα βρίσκεται πίσω από τις αντιαρματικές οχυρώσεις.

Πρόσθετες δορυφορικές εικόνες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος δείχνουν ότι η εκσκαφή της τάφρου διεξήχθη σε δύο μέρη: το πρώτο τμήμα της τάφρου σκάφτηκε ξεκινώντας στις 25 Σεπτεμβρίου. το δεύτερο τμήμα της τάφρου σκάφτηκε κάποια στιγμή μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην τοποθεσία οχύρωσης, την οποία ονόμασαν «Γραμμή Βάγκνερ» από το όνομα της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Το Zvedza TV, το μέσο ενημέρωσης του ρωσικού στρατού, είπε ότι ήταν μια «δεύτερη γραμμή άμυνας» εάν οι Ουκρανοί προσπαθούσαν να διαρρήξουν την περιοχή.

Αν και η οχύρωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνα έναντι μιας κατά μέτωπο επίθεσης, τίποτα δεν εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να ταξιδέψουν απλώς γύρω από τις οχυρώσεις, οι οποίες εκτείνονται μόνο 1,6 χιλιόμετρα ή λίγο περισσότερο από ένα μίλι.

Το RIA/FAN, ένα ρωσικό ταμπλόιντ, δημοσίευσε έναν χάρτη την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος Wagner θα συνεχίσει να χτίζει τη «γραμμή» του μέχρι να εκτείνεται ανατολικά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα μέχρι την Κρεμίννα και μετά νότια στο Svitlodarsk.

Ανάλυση του CNN έδειξε ότι μια οχύρωση τόσο μεγάλη θα εκτεινόταν περίπου 217 χιλιόμετρα ή περίπου 135 μίλια.

Πρόσθετες δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το CNN δεν έδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη κατασκευή κατά μήκος της υποτιθέμενης διαδρομής της «Γραμμής Wagner».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Wagner χρησιμοποιεί χαρακώματα για να οχυρώσει τις θέσεις του. Το 2021, η ομάδα μισθοφόρων κατασκεύασε περίπου 40 μίλια, ή περισσότερα από 70 χιλιόμετρα, χαρακώματα στην έρημο της Λιβύης για να σταματήσει τις χερσαίες επιθέσεις στις θέσεις τους εκεί.