Quantcast

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε αποθήκη στο Μπαγκλαντές - Βίντεο

Τεράστια πυρκαγιά σε αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων κοντά σε μια πόλη-λιμάνι στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές σκότωσε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 300, έκαναν γνωστό σήμερα αξιωματούχοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Η φωτιά στην αποθήκη BM Inland Container Depot, μια κοινοπραξία Ολλανδίας-Μπαγκλαντές, ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου έπειτα από εκρήξεις σε ένα κοντέινερ γεμάτο με χημικά. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί άμεσα. Η αποθήκη βρίσκεται στο Τσιταγκόνγκ, 216 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ντάκα.

Τουλάχιστον πέντε πυροσβέστες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας του Μπαγκλαντές. Άλλοι 15 πυροσβέστες νοσηλεύονται με εγκαύματα, πρόσθεσε.

Πολλοί γύροι εκρήξεων σημειώθηκαν μετά την αρχική έκρηξη καθώς η φωτιά συνέχιζε να εξαπλώνεται. Εμπειρογνώμονες εκρηκτικών από τον στρατό του Μπαγκλαντές έχουν κληθεί να βοηθήσουν τους πυροσβέστες. Οι εκρήξεις έσπασαν τα τζάμια των κοντινών κτιρίων και έγιναν αισθητές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων, ανέφεραν αξιωματούχοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 28 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ekattor, και η πολιτική προστασία της περιοχής εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Πολλά από τα θύματα κατέληξαν στο νοσοκομείο Chattogram Medical College, ενώ τα υπόλοιπα πτώματα ανασύρθηκαν από το σημείο της πυρκαγιάς.

Πολλά από τα κοντέινερ στην αποθήκη πιστεύεται ότι περιείχαν χημικά. Η αποθήκη διαχειρίζεται εμπορεύματα για εξαγωγή και εισαγωγή και βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τσιταγκόνγκ, το κύριο λιμάνι της χώρας.

Το Μπαγκλαντές έχει ιστορικό βιομηχανικών καταστροφών. Εταιρείες με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους εργάτες στο Μπαγκλαντές, έχουν δεχθεί πυρά για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια τους τα τελευταία χρόνια. Στη μαζική βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας, η οποία απασχολεί περίπου 4 εκατομμύρια άτομα, οι συνθήκες ασφάλειας έχουν βελτιωθεί σημαντικά έπειτα από τεράστιες μεταρρυθμίσεις, αλλά παρόμοιες αλλαγές απαιτούνται και σε άλλους τομείς για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Το 2012, περίπου 117 εργάτες πέθαναν όταν παγιδεύτηκαν πίσω από κλειδωμένες εξόδους σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων στη Ντάκα.

Η χειρότερη βιομηχανική καταστροφή της χώρας σημειώθηκε το επόμενο έτος, όταν κατέρρευσε το εργοστάσιο ενδυμάτων Rana Plaza έξω από τη Ντάκα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.100 ανθρώπους.

Το 2019, μια πυρκαγιά έπληξε μια περιοχή γεμάτη διαμερίσματα, καταστήματα και αποθήκες στο παλαιότερο μέρος της Ντάκα και σκότωσε τουλάχιστον 67 ανθρώπους. Μια άλλη πυρκαγιά στην Παλιά Ντάκα σε ένα σπίτι που αποθήκευε παράνομα χημικά σκότωσε τουλάχιστον 123 ανθρώπους το 2010.