Quantcast

Διαδηλώσεις στο Παρίσι για την αστυνομική βία

Μεσούσης της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, διαδηλωτές στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, αψήφισαν την απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο λόγω της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και διαδήλωσαν καταγγέλλοντας την αστυνομική βία αλλά και για τον θάνατο ενός μαύρου, του Αντάμα Τραορέ, που πέθανε το 2016 δυο ώρες μετά τη σύλληψη του. 

Ο Τραορέ έχει γίνει σύμβολο αστυνομικής βίας. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της επιτροπής υποστήριξης στην οικογένεια του Αντάμα Τραορέ.

«Σήμερα όταν αγωνιζόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ αγωνιζόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ, δήλωσε η Ασά Τραορέ η μεγαλύτερη αδελφή του Ανταμά ενώπιον των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «εξέγερση» και «όλοι απεχθάνονται την αστυνομία»

Η μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωσή σημαδεύτηκε από επεισόδια όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Εικόνες τηλεοπτικών δικτύων δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων όταν διαδηλωτές ανάβουν φωτιές και στήνουν οδοφράγματα σε λεωφόρο στο βόρειο Παρίσι.  Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 18 συλλήψεις ενώ οι ζημιές από τις καταστροφές εκτιμώνται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ.