Quantcast

Διέκοψε η Ολομέλεια των «27» για διαβουλεύσεις - Η πρόταση Μισέλ μετά το Ολλανδικό «μπλόκο»

Νέα διακοπή ανακοινώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής μετά από μιάμιση  ώρα συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Σ.Μισέλ, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τώρα νέες διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις με τα Κράτη Μέλη.

Μετά το μπαράζ διαβουλεύσεων που έγιναν νωρίς το πρωί, η ολομέλεια του Συμβουλίου Κορυφής άρχισε  στις 12:20 (τοπική ώρα 11:20), με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο των 1,074 τρισ. Ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Σ.Μισέλ μετέφερε στους ηγέτες πρόταση που διατηρεί τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης με 450 δισ.ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ.ευρώ ως δάνεια.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία,  Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, αλλά και ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων αν έχει αντιρρήσεις σχετικά με το αν τα κονδύλια χρησιμοποιούνται σωστά από τους αποδέκτες τους.

Η πρόταση για το "φρένο κονδυλίων" περιέχει ακόμη πολλές ανεπίλυτες τεχνικές λεπτομέρειες.

H κλείδα κατανομής παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ πρότεινε, τέλος, μειώσεις 5+5 δισ.ευρώ στα ταμεία συνοχής και  αγροτικής ανάπτυξης και αύξηση 15 δισ.ευρώ των κονδυλίων μεταρρυθμίσεων.

Οι χώρες που είναι θετικές

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο Μισέλ είναι ήδη δεκτό από 22 από τα 27 Κράτη Μέλη, υπό τον όρο να είναι αυτές οι τελευταίες περικοπές. Η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται επίσης τη ρύθμιση για το «χειρόφρενο» εκταμίευσης κονδυλίων. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία και Σουηδία δεν έχουν πεισθεί ακόμη. Η Φιλανδία έχει δηλώσει ωστόσο πρόθεση για συμβιβασμό.

Μπαράζ διαβουλεύσεων

Μετά τη χθεσινοβραδινή διακοπή στις 23:30, δεν ακολούθησαν διαβουλεύσεις, οι αντιπροσωπείες γύρισαν στα ξενοδοχεία τους, αλλά τα επιτελεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν συνέχισαν την εργασία για την ολοκλήρωση συμβιβαστικών προτάσεων που θα κατατέθηκαν στην Ολομέλεια. 

Ήδη, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσες, προσήλθαν σε  σύσκεψη για συντονισμό επί των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στους «27».

Το μεγάλο σημείο διαφωνίας, η επιμονή του Μαρκ Ρούττε σε διαδικασία ομοφωνίας για την έγκριση των επενδυτικών  και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων των Κρατών Μελών. 

Κυβερνητικές πηγές: Κάποιες χώρες δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί

«Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Διεκδικούμε ό,τι καλύτερο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε,το διακύβευμα είναι μεγάλο για ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι πρέπει όλοι να κάνουν κάποιους μικρούς συμβιβασμούς. Κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν», σχολίασε ελληνική κυβερνητική πηγή.

Η στάση Ρούτε

Αξίζει ωστόσο να διευκρινιστεί δημοσιονομικού τύπου κριτήρια ή απαιτήσεις και όροι δεν έχουν τεθεί ούτε η πλευρά Ρούττε, ούτε και από καμία άλλη χώρα του Βορρά. Η διαφωνία των Ολλανδών είναι θεσμικής φύσης και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρήματα από τον κοινό δανεισμό δεν πρέπει  να δίνονται  ως λευκή επιταγή. 

Το Ολλανδικό «μπλόκο» 

Χθες βράδυ, μετά από δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε στις 23:30 το δείπνο των 27 ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος παρουσίασε στους  27 τα μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων. Ο Π.Μισέλ επιχείρηση να κάμψει τις αντιστάσεις της ολλανδικής  κυβέρνησης και το αίτημα περί ομοφωνίας προτείνοντας τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν υπάρχει "συναίνεση" μεταξύ των κυβερνήσεων.

Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένας αριθμός κρατών μελών έχει αιτιολογήσει την αντίθεσή του σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ή στην επίτευξη ορόσημων όπως εκτιμήθηκε από την Κομισιόν, δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές έως ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα".

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες Κομισιόν και Συμβουλίου γνωμάτευσαν ότι το ολλανδικό αίτημα για ομοφωνία είναι αντίθετο με τις Συνθήκες. Ο Μαρκ Ρούττε φέρεται να απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ.  Η Ολλανδία είναι  η μόνη χώρα που ζητάει κάτι τέτοιο. Η τελική άρνηση Ρούττε ήταν και ο λόγος που τερματίστηκε το δείπνο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα Κ-Μ έχουν προσεγγίσει περισσότερο στα άλλα ανοικτά ζητήματα. Η Αυστρία δια του Σ.Κουρτς επέμεινε στη διασφάλιση του εφάπαξ και προσωρινού χαρακτήρα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο λεκτικό στα συμπεράσματα.

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:00 μετά από 4 ώρες διμερών επαφών με μια ώρα καθυστέρηση. Είχαν προηγηθεί επαφές με τους Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν, ξεχωριστά με τους Ρούτε και Ορμπάν, αλλά και συσκέψεις των τεσσάρων του Βίζεγκραντ και άλλων χωρών μεταξύ τους. Παράλληλα Μέρκελ και Μακρόν συνάντησαν κατ' ιδίαν τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.  

Τυπικά παραμένουν ανοικτά και τα άλλα χαρακτηριστικά του πακέτου (τελικό ύψος και κλείδα κατανομής). Ωστόσο είναι σαφές ότι μεγάλες αποκλίσεις από την αρχική πρόταση Μισέλ δεν θα γίνουν αποδεκτές.