Quantcast

Δολοφονία Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Εμπνευσμένος από τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι παρουσίασε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα αναμένο κερί δίπλα στη φωτογραφία ενός μαύρου, η φλόγα του οποίου βάζει φωτιά στην αμερικανική σημαία. «Οι έγχρωμοι έχουν εγκαταλειφθεί από το σύστημα. Το λευκό σύστημα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Banksy shares new artwork on Instagram inspired by George Floyd's ...

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε σήμερα τον χορό της παγκόσμιας οργής. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, κρατώντας πανώ με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ όταν ο αστυνομικός που τον συνέλαβε γονάτισε στον λαιμό του, επί σχεδόν εννέα λεπτά.

Για τους οργανωτές αυτής της κινητοποίησης, που δεν υπάκουσαν στην έκκληση της κυβέρνησης να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της υγειονομικής κρίσης, η υπόθεση του Φλόιντ θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις στη δική τους χώρα. Όπως εξήγησαν, το ποσοστό των κρατουμένων Αβορίγινων είναι πολύ υψηλό ενώ πάνω από 400 έχουν πεθάνει τα τελευταία 30 χρόνια όντας υπό αστυνομική κράτηση.

Aboriginal elders participate in a traditional smoke ceremony in front of the Sydney Town Hall during the Black Lives Matter rally in Sydney, Australia June 6, 2020. — Reuters pic

«Το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να διαδηλώσουμε πείσμωσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο», εκτίμησε ο Τζουμίκα Ντόνοβαν που συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Σίνδεϊ.

Στην Τύνιδα, περίπου 200 άνθρωποι ζήτησαν «δικαιοσύνη» και το δικαίωμα να «αναπνεύσουν» απέναντι στον ρατσισμό που «τους πνίγει».

«Αυτή η μάστιγα υπάρχει επίσης και στην Τυνησία», ανέφερε μια εκπρόσωπος της τυνησιακής ένωσης στήριξης των μειονοτήτων. Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική υποστηρίζουν συχνά ότι πέφτουν θύματα λεκτικής και σωματικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.

Στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, 700 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού, μολονότι οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Στη Γερμανία, οι παίκτες της Μπάγερν επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, φορώντας στην προθέρμανση μπλουζάκια με το σύνθημα: «Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό-BlackLiveMatters», πριν από τον αγώνα με τη Λεβερκούζεν.

Στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Αλεξάντερπλατς ενώ κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Αμβούργο και τη Βαρσοβία.

Αστυνομικοί στο Αμβούργο έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών και ετοιμάζονται να αναπτύξουν εκτοξευτήρες νερού, καθώς ορισμένες από τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στην πόλη πήραν άσχημη τροπή.

Σε ανάρτηση στο Twitter η αστυνομία αναφέρει ότι αρκετές εκατοντάδες «κουκουλοφόροι και επιθετικοί» διαδηλωτές ασκούν πίεση στους αστυνομικούς στο κέντρο της πόλης, προσθέτοντας: «Αναγκαστήκαμε ήδη να χρησιμοποιήσουμε σπρέι πιπεριού. Με κάθε σεβασμό στα συναισθήματα: οι επιθέσεις εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας είναι απαράδεκτες!».

Σε άλλο, κοντινό σημείο, περίπου 350 άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση. «Την θεωρούμε μη εγκεκριμένη (σ.σ. τη συγκέντρωση) και τους καλούμε από τα μεγάφωνα να φύγουν», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Στο Παρίσι, οι δύο διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των δυνάμεων ασφαλείας είχαν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στον Πύργο του Άιφελ και στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το προεδρικό μέγαρο.

Πιο περιορισμένης έκτασης οι διαδηλώσεις στην Ασία 

Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση, όπως λένε, ενός Κούρδου τον οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί ενώ οδηγούσε και τον έριξαν στο έδαφος. Οι διοργανωτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. «Θέλω να δείξω ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ιαπωνία τώρα», είπε η 17χρονη μαθήτρια Ουακάμπα.

Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Κάποιοι φορούσαν μαύρες μάσκες με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω στα κορεατικά».

Demonstrators Hold Up Signs At a Rally in Seoul Over the Death of ...

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή κινητοποίηση: ζήτησαν να αναρτηθούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, με υψωμένη τη γροθιά, που να κρατούν πλακάτ όπου θα εξηγούν γιατί στηρίζουν το κίνημα.

Οι Ταϊλανδοί «διαδηλωτές» θα συγκεντρωθούν αύριο Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη και θα τηρήσουν σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων – το χρονικό διάστημα που έμεινε ακινητοποιημένος ο Φλόιντ στο έδαφος, με τον αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του.