Quantcast

Δραματικές εξελίξεις: Τέλος οι συνομιλίες- Προ των πυλών του Κιέβου οι Ρώσοι - Στήνουν χαρακώματα στους δρόμους οι Ουκρανοί - Βίντεο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Ουκρανία απέρριψε τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα η Ρωσία να αρχίζει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες με το Κίεβο. «Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις συνομιλίες, το σχέδιο στρατιωτικών επιχειρήσεων επανεκκινεί. Θα συνεχιστεί η προώθηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας», τονίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή είχε διατάξει τα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν την προέλασή τους σε αναμονή της απάντησης της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια και έπειτα από την αρνητική απάντηση, δώθηκε η διαταγή να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ. «Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είχε αναφέρει χθες ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον είχε κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. «Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται προ των πυλών του Κιέβου. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές στρατιές απέχουν περί τα 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Στην έρημη πόλη του Κιέβου ηχούν σειρήνες πολέμου, ενώ οι πολίτες στήνουν χαρακώματα. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο: «Όποιος είναι στον δρόμο μετά τις 17.00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός»  

«Όποιος εντοπίζεται στους δρόμους από τις 17:00 έως τις 08:00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός», τονίζει ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ακούγονται πυρά πυροβολικού στη Μαριούπολη.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός.

"Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού", ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως σήμερα μεταξύ 22.00 έως 07.00.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια.

"Το μετρό μετατρέπεται σε καταφύγιο", έγραψε σε ένα ξεχωριστό μήνυμα στο Telegram.

Αυτά είναι τα σημεία που γίνονται μάχες εντός του Κιέβου 

Χάρτης που αναδημοσιεύει το BBC καταγράφει τα σημεία της ουκρανικής επικράτειας τα οποία ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε LIVE εικόνα από διάφορα σημεία: