Quantcast

ΕΕ: Κατακερματισμό και ασυνέπεια στο ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο καταγράφει η έκθεση CARD που παρουσιάστηκε στους υπ. Άμυνας

Τις κοινές αμυντικές δυνατότητες και του δρόμους που μπορεί να πάρει η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, καταγράφει  η έκθεση συντονισμένης ετήσιας επισκόπησης για την άμυνα (CARD), την οποία υιοθέτησαν οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ και προϊστάμενοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Ύπατο  Εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ.

Η έκθεση διαπιστώνει σε γενικές γραμμές ότι το ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κατακερματισμού και χαμηλές επενδύσεις στη συνεργασία, εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και συντάχθηκε σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (EUMS) τους τελευταίους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, "το ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό, ασυνέπεια και από δαπάνες αμυντικής συνεργασίας που πέφτουν πολύ κάτω από τα συμφωνημένα συλλογικά σημεία αναφοράς". Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων, υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και επιχειρησιακές πτυχές.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν συνεχείς προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα στις αμυντικές δαπάνες, τον προγραμματισμό και τη συνεργασία για να ξεπεραστεί ο δαπανηρός κατακερματισμός και να επωφεληθούν από συνέργειες και ενισχυμένη στρατιωτική διαλειτουργικότητα.

Επιπλέον σημειώνει ότι η μεγάλη ποικιλία τύπων στρατιωτικού εξοπλισμού και τα διαφορετικά επίπεδα εκσυγχρονισμού και διαλειτουργικότητας οδηγούν στον κατακερματισμό και την έλλειψη συνοχής του ευρωπαϊκού τοπίου. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των δυνάμεων των κρατών μελών να συνεργάζονται αποτελεσματικά.

Τέλος, η δέσμευση για αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ είναι πολύ χαμηλή, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τα πλαίσια δέσμευσης και τη συνολική επιχειρησιακή προσπάθεια.

Η έκθεση προσδιορίζει σαφείς ευκαιρίες για πολυεθνική συνεργασία και έχει εντοπίσει 55 ευκαιρίες σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς: γη (17), αέρα (14), θάλασσα (12), κυβερνοχώρος (3) διάστημα (4) και κοινούς τομείς (5). Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι πολλοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντικό αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό τοπίο δυνατοτήτων, να παρέχουν λειτουργικά οφέλη και να υποστηρίζουν τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και συνιστά 56 σχετικές ευκαιρίες συνεργασίας για την Έρευνα και την Τεχνολογία (Ε & Τ).

Αναλυτικά η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη :

Main Battle Tank (MBT βασικό άρμα μάχης) - Η έκθεση CARD συνιστά την από κοινού ανάπτυξη και απόκτηση MBT επόμενης γενιάς μακροπρόθεσμα (έναρξη λειτουργίας στα μέσα της δεκαετίας του 2030), καθώς και τον κοινό εκσυγχρονισμό και αναβαθμίσεις υφιστάμενων δυνατοτήτων βραχυπρόθεσμα, κάτι που μπορεί να επιφέρει μείωση  30% των τύπων και παραλλαγών στα μέσα της δεκαετίας του 2030. 11 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία στο μέλλον.

European Patrol Class Surface Ship (ευρωπαϊκό σκάφος επιφανείας) - η έκθεση συνιστά την αντικατάσταση παράκτιων και υπεράκτιων περιπολικών σκαφών εντός της επόμενης δεκαετίας και την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης για αρθρωτές ναυτικές πλατφόρμες. Βρέθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας σε κοινές προμήθειες, κοινές υπηρεσίες εφοδιασμού για παρόμοια σκάφη, κοινές μελλοντικές λειτουργικές απαιτήσεις, με 7 κράτη μέλη να εκφράζουν ενδιαφέρον για συνεργασία.

Soldier Systems - η  έκθεση συνιστά τον εκσυγχρονισμό συστημάτων στρατιωτών μέσω κοινών προμηθειών υπαρχόντων συστημάτων βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εναρμόνισης, ανάπτυξης μιας ομάδας χρηστών για κοινή εικονική εκπαίδευση και ασκήσεις χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία πληροφορικής. Μακροπρόθεσμα, συνιστά την ανάπτυξη κοινά κοινόχρηστης αρχιτεκτονικής έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020 για όλα τα υποσυστήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής. 10 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία στο μέλλον.

 Counter UAS / Anti Access / Area Denial - η CARD συνιστά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ικανότητας για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) για τη βελτίωση της προστασίας, καθώς και για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προτύπου για την αντι-πρόσβαση / περιοχή άρνησης (A2 / AD). Η CARD καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές προσεγγίσεις ικανότητας προς το A2 / AD βρίσκονται σαφώς σε ένα σταυροδρόμι, όπου η ικανότητα είτε αναπτύσσεται με συνεργατικό τρόπο είτε η ικανότητα δεν θα αναπτυχθεί για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Άμυνα στο διάστημα - η CARD συνιστά την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την άμυνα στο διάστημα για τη βελτίωση της πρόσβασης στις διαστημικές υπηρεσίες και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων στο διάστημα. Ως αναδυόμενος επιχειρησιακός τομέας, περισσότερη συνεργασία θα συνέβαλε στη μεγαλύτερη συμμετοχή των Υπουργείων Άμυνας και στην αναγνώριση των στρατιωτικών απαιτήσεων σε ευρύτερα διαστημικά προγράμματα που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ. βελτιωμένη ανθεκτικότητα σχετικών συστημάτων και διαδικασιών πληροφορικής υπό υβριδικές συνθήκες πολέμου, στα μέσα της δεκαετίας του 2020.