Εικόνες θλίψης από drone: Η Παναγία των Παρισίων στις στάχτες - Τα κρίσιμα 23 λεπτά

Στάχτη, αποκαϊδια... Εικόνες καταστροφής αποκαλύπτει η επόμενη μέρα από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. 

Φωτογραφίες της dailymail αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, εντός και εκτός του εμβληματικού  κτιρίου, από τη φωτιά που έκαψε τη Νοτρ Νταμ, βύθισε στο πένθος τη Γαλλία και συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Σε βίντεο από drone του Ruptly αποκαλύπτεται η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, η οποία έχει μαυρίσει από τη φωτιά. «Ματωμένη» και ασταθής, αλλά ζει, λένε οι Γάλλοι...

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

Τα κρίσιμα 23 λεπτά που χάθηκαν

Δύο συναγερμοί χτύπησαν μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Μετά τον πρώτο συναγερμό το προσωπικό που ήταν στον καθεδρικό ναό χρειάστηκε 23 λεπτά για να εντοπίσει το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μεγάλος μέρος της Παναγίας των Παρισίων.

23 λεπτά που πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δεν είχαν χαθεί, ο ναός θα είχε σωθεί, όπως αναφέρει η Sun που προσθέτει ότι το εμβληματικό κτίριο σώθηκε στο παρά πέντε από την ολοκληρωτική κατάρρευση χάρη στις υπαράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρέμι Χέιτς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να βρουν που είχε πιάσει φωτιά μετά από το χτύπημα του συναγερμού στις 18:20. Όταν ακούστηκε ο δεύτερος συναγερμός στις 18:43, οι πυροσβέστες ανακάλυψαν τη φωτιά στη γοτθική οροφή. Είχαν όμως χαθεί πολύτιμα λεπτά, η φωτιά είχε εξαπλωθεί και η πύρινη κόλαση είχε ήδη εξαπλωθεί.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20, ακολούθησε η διαδικασία έρευνας αλλά δεν βρέθηκε φωτιά. Στη συνέχεια, υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43 και τότε φωτιά εντοπίστηκε στη δομή», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «η έρευνα είναι μακρά και σύνθετη, είμαστε στη ανάκριση μαρτύρων».

Οι φλόγες τελικά έσβησαν μετά από οκτώ ώρες καταστροφής, ενώ οι εισαγγελείς στο Παρίσι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα αίτια, δηλώνοντας αρχικά πως η καταστροφή δεν έγινε από σκόπιμη ενέργεια και πιθανότατα ξεκίνησε από ατύχημα.

«Τείνουμε προς τη θεωρία του ατυχήματος», είπε ο εισαγγελέας προσθέτοντας ότι έχουν ήδη προσληφθεί εργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία θα διαρκέσει χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Θαύμα»

Ως εκ θαύματος πάντως διασώθηκαν θρησκευτικοί θησαυροί, όπως το Ακάνθινο Στεφάνι, ενώ μία ομάδα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων της Γαλλίας βρήκε τον κόκορα που βρισκόταν στην κορυφή του εμβληματικού κωδωνοστασίου που κατέρρευσε.

Πόκειται για ένα χάλκινο γλυπτό, που περιέχει λείψανα και μετά την κατάρρευση του καμπαναριού, όλοι νόμιζαν ότι είχε χαθεί για πάντα.

Ωστόσο, υπεργολάβος που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων τον ανακάλυψε μέσα στα συντρίμμια και τον παρέδωσε στην GMH, την ομάδα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων της Γαλλίας που κάνει έρευνες στα αποκαΐδια.

Το γλυπτό, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά θεωρείται επισκευάσιμο.

Την χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα ανακοίνωση έκανε μέσω twitter ο επικεφαλής της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH) Jacques Chanut.

«Απίστευτο! Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε στα ερείπια τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου της Nοτρ Νταμ. Η διαίσθησή του ήταν καλή. Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την παθιασμένη διάσωση της κληρονομιάς μας» αναφέρει ο Jacques Chanut.

Την πληροφορία της εύρεσης του εμβληματικού κόκορα, επιβεβαίωσε και το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Ισχυρίζεται ότι είδε την εικόνα του Ιησού στις φλόγες

Τη φιγούρα του Ιησού ισχυρίζεται ότι είδε μέσα στις φλόγες που έκαιγαν την Παναγία των Παρισίων, μία γυναίκα από τη Σκωτία.

Η Lesley Rowan, παρατηρώντας τις φωτογραφίες από τη φωτιά στο μνημείο, είδε να σχηματίζεται η εικόνα του Χριστού μέσα από τις φλόγες. Ανέβασε τις φωτογραφίες στα social media και μοιράστηκε τις σκέψεις της με τους ακολούθους της και διαπίστωσε ότι πολλοί άλλοι έβλεπαν αυτό που είδε κι εκείνη. Με αυτόν τον τρόπο η ίδια είπε ότι πιστεύει ότι ο Ιησούς θέλει να παρηγορήσει τους ανθρώπους για ό,τι συνέβη.