Quantcast

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν - Ανθελληνική προπαγάνδα από τουρκικά ΜΜΕ: «Η κακομαθημένη Αθήνα επιδιώκει την ένταση»

Σε παροξυσμό βρίσκεται ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να πείσει τον λαό του για τον «εχθρό» που λέγεται Ελλάδα και απειλεί την Τουρκία.

Βαθαίνει η κρίση στην Άγκυρα με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική και τις προκλήσεις, με την Αθήνα να καταγγέλλει στους συμμάχους τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας από τον Ερντογάν οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς η χώρα του μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές με τον ίδιο να φοβάται τόσο το ενδεχόμενο μιας ήττας αλλά και ενός οικονομικού κραχ καθώς ο πληθωρισμός διαλύει τη χώρα.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητά του καταρρέει, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας βρίσκεται στα άκρα ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός που αναμένεται να εκτυλιχθεί με εθνικιστική ατζέντα και με συνεχόμενες αιχμές κατά της Ελλάδας από όλα τα κόμματα που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας.

Ωστόσο, τα δύσκολα για την Άγκυρα θα έρθουν στα τέλη του μήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς στην περίπτωση που ο Ερντογάν επιμείνει στην άρνηση για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε θα μεγαλώσει το ρήγμα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Εκστρατεία προπαγάνδας για τα ελληνικά νησιά

Το καθεστώς Ερντογάν προετοιμάζει τους Τούρκους πολίτες συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες μέσω της δαιμονοποίησης της Ελλάδας από έναν καλά εκπαιδευμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να αρθρογραφούν κατά της Ελλάδας.

Σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης αναφέρθηκε ότι «τα Δωδεκάνησα είχαν παραχωρηθεί στην Ιταλία για να επιστραφούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Στα άκρα έφτασε και ο Μασούμ Τουρκέρ, πρώην υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του, προτείνοντας «το τουρκικό ναυτικό να επέμβει στα ελληνικά νησιά και να κάνει επιχείρηση εκκαθάρισης».

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο σχολιάστηκε από τουρκικά ΜΜΕ η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters από την Αστυπάλαια, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά».

«Η κακομαθημένη Αθήνα επιδιώκει την ένταση» σχολίασαν προκλητικά οι τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Yeni Safak: «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα»

Στο μεταξυ, η εφημερίδα Yeni Safak μιλά για τις διαδοχικές σφαγές που έκαναν οι Έλληνες κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το δημοσίευμα επικαλείται θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St Clare για την μάχη της Τριπολιτσάς.

«Η Ελλάδα που στέκεται απέναντι στην Τουρκία με την υποστήριξη των δυτικών χωρών, οφείλει την ίδρυσή της στη βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων. Ιστορικά αρχεία, έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια σειρά από διαδοχικές σφαγές».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου: «Η συνεχώς κλιμακούμενη εχθρική στάση, τις τελευταίες εβδομάδες που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, απέκτησε νέα διάσταση με τον υπαινιγμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό μας στις εντάσεις με την Τουρκία”».

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το δημοσίευμα αναφέρεται πως η εφημερίδα έγραψε πως ο Μητσοτάκης μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας έμμεσα απειλητική γλώσσα, υποστήριξε ότι υπερασπίζονται «την ελευθερία ενάντια στην τυραννία, τη δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό».

«Λάθος της Τουρκίας που άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα»

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, καθώς μιλώντας σε κομματική εκδήλωση τόνισε πως θα πρέπει να «σκληρύνει την στάση του» και αναφέρθηκε στο όραμα του για τη «Γαλάζια πατρίδα». «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε. Έχουν δυσπεψία όσοι ενοχλούνται από τον στόχο μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές εναντίον της Δύσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τουρκίας, που «άφησαν» τα νησιά στην Ελλάδα, επέτρεψαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και επανένταξαν την Ελλάδα και τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού.

Φίλης στον Realfm 97,8: Δεν αλλάζει το status στο Αιγαίο με μια βραχονησίδα – Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι

Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και αναλυτής ειδικών θεμάτων, Γιώργος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η Τουρκία ό,τι θέλει να κάνει, μας το λέει αρκετό καιρό πριν όπως σε όλη της την ιστορία των διπλωματικών σχέσεων και της εξωτερικής της πολιτικής. Ενημερώνει και την διεθνή κοινότητα και τον ενδιαφερόμενο για το τι πρόκειται να συμβεί. Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι ο κ. Κιλιντζάρογλου από το καλοκαίρι του 2020 έχει βγάλει μια καινοφανή θεωρία ότι τα νησιά του Αιγαίου – συγκεκριμένα νησιά – έχουν καταληφθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2006. Το είπε δημόσια στο τουρκικό κοινοβούλιο, και το καλοκαίρι του είπε “επειδή αυτά τα νησιά τα έχουν πάρει από εσένα Ερντογάν έλα να σε δω αν είσαι παλικάρι να πας να τα ξαναπάρεις”. Το ένα είναι ότι έχουν ξεφύγει λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται πολιτικώς και οικονομικώς και στα εξωτερικά θέματα» είπε αρχικά.

«Από το 1955 βλέπουμε όποιος γνωρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουμε μια σταδιακή προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το status σε όλη την οριογραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και όλο το νομικό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο και την Θράκη» πρόσθεσε.

«Δεν είναι μόνο το εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, είναι και το τι προσπαθεί να κάνει» υπογράμμισε.

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε» επεσήμανε.

«Πρέπει να είμαστε πειστικοί και στους Τούρκους και στους συμμάχους μας ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να λειτουργήσει ως Ιφιγένεια για να επιτύχει η Τουρκία ό,τι θέλει λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό και φυσικά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό που έχει πει ο Στρατηγός Φλώρος. Ότι η επόμενη ελληνοτουρκική δεν θα είναι σημειακή, διότι οι Τούρκοι προφανώς δεν θέλουν να πάνε σε πόλεμο με την Ελλάδα, θέλουν να μας εκφοβίσουν και θέλουν να μας οδηγήσουν μέσω του στρατιωτικού καταναγκασμού και μέσω μιας ελεγχόμενης μικρής κρίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Φίλης.

«Δεν αλλάζει το status στο Αιγαίο με μια βραχονησίδα. Η Τουρκία δεν θα πάει σε βραχονησίδα» διευκρίνισε.