Επίσκεψη Μακρόν σε Λιθουανία και Λετονία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη Λιθουανία και τη Λετονία αυτόν τον μήνα και θα δει τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, τον πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς και τον Λετονό πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς.

Η άνω βουλή του λευκορωσικού Κοινοβουλίου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η γειτονική Λιθουανία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας την πολιτικό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ως ηγέτιδα της Λευκορωσίας στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τη Ρωσία να εξηγήσει τι συνέβη με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, αφού εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής Novichok.