Quantcast

Επτά θάνατοι μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού λόγω «ακραίας ζέστης» - Ανάμεσά τους δύο βρέφη

Οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, δύο βρεφών και ενός νηπίου, που αποδόθηκαν στην ακραία καλοκαιρινή ζέστη, μεσούσης της ραγδαίας αύξησης των ροών μεταναστών και αιτούντων που περνούν τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.

Η γυναίκα και τα τρία παιδιά είχαν πεθάνει πριν από αρκετές ημέρες όταν τα πτώματά τους βρέθηκαν από αμερικανούς συνοριοφρουρούς κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε, στο νότιο Τέξας, την Κυριακή, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πιστεύεται ότι πέθαναν από θερμοπληξία και αφυδάτωση σε μια περιοχή περίπου 29 χιλιόμετρα νότια της πόλης ΜακΆλεν.

Δυτικότερα, συνοριοφύλακες στην περιοχή Ντελ Ρίο εντόπισαν τα πτώματα δύο ανδρών μέσα σε κτήμα κοντά στο Καρίζοου Σπρινγκς, έπειτα από τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από αγνώστους τη 19η και την 20ή Ιουνίου με τις οποίες ειδοποιήθηκαν πως είχαν χαθεί μετανάστες.

Άλλο ένα πτώμα σε αποσύνθεση βρέθηκε την 20ή Ιουνίου στην όχθη του Ρίο Γκράντε, κοντά στη Νόρμαντι.

«Οι ακραίες θερμοκρασίες αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να είναι θανατηφόρα», σχολίασε αξιωματικός της συνοριοφυλακής στον τομέα του Ντελ Ρίο, ο Ραούλ Ορτίς.

Πολλές φορές διακινητές θέτουν τις ζωές μεταναστών σε κίνδυνο, εγκαταλείποντάς τους σε απομονωμένες περιοχές ή βάζοντάς τους να περάσουν τον Ρίο Γκράντε με αυτοσχέδια πλεούμενα και σχεδίες.

Ένα κορίτσι έξι ετών από την Ινδία πέθανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από θερμοπληξία στη δυτική Αριζόνα, αφού διακινητές εγκατέλειψαν μετανάστες σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου. Ενώ τρία παιδιά κι ένας άνδρας από την Ονδούρα πιστεύεται ότι πέθαναν τον Απρίλιο, όταν η σχεδία στην οποία είχαν επιβιβαστεί ανατράπηκε στον Ρίο Γκράντε.

Η συνοριοφυλακή έκανε λόγο για 283 θανάτους μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό το 2018. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν εντοπίζονται ποτέ, ενώ τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η υπηρεσία δεν συμπεριλαμβάνουν όλους τους θανάτους που διαπιστώνονται από τις τοπικές αρχές.

Μεξικό: Ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών και στρατιωτικών στα σύνορα με τις ΗΠΑ 

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε περίπου 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ εντός των ορίων της συμφωνίας που σύναψε με την Ουάσινγκτον για να ανακοπούν οι ροές αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς βορρά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

«Αναπτύξαμε συνολικά, συνυπολογιζομένων της Εθνοφρουράς και των μελών του στρατού, σχεδόν 15.000 άνδρες στο βόρειο τμήμα της χώρας», ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλάι στον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ερωτηθείς αν ο στρατός και η Εθνοφρουρά, στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, αναπτύχθηκαν όχι μόνο για να αναχαιτίζουν τους μετανάστες που προσπαθούν να διέλθουν από τη μεξικανική επικράτεια, αλλά και να τους συλλαμβάνουν όταν προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η [παράτυπη] μετανάστευση δεν είναι έγκλημα, αλλά πλημμέλημα, τους συλλαμβάνουμε και τους θέτουμε στη διάθεση των αρχών» που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση στο Μεξικό, εξήγησε ο Σαντοβάλ.

Μια φωτογραφία που τράβηξε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ προκάλεσε κύμα επικρίσεων εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης.

Το στιγμιότυπο εικονίζει δύο γυναίκες κι ένα κοριτσάκι καθώς συλλαμβάνονται από μέλη της Εθνοφρουράς την ώρα που προσπαθούν να περάσουν τον Ρίο Μπράβο, τον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Σιουδάδ Χουάρες, στο Μεξικό, με το Ελ Πάσο, στις ΗΠΑ.

Αν και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συλλαμβάνουν συχνά παράτυπους μετανάστες στη μεξικανική επικράτεια, ως τώρα ήταν σπάνιες οι συλλήψεις στα σύνορα.

Το Μεξικό «κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ» στηλίτευσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ιερέας Φρανσίσκο Χαβιέρ Καλβίγιο, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Σιουδάδ Χουάρες. «Δεν είναι αυτή η δουλειά του στρατού (...). Αυτή η πολιτική είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατήγγειλε.

«Γίναμε το τείχος», έγραψε εξοργισμένος μεξικανός χρήστης ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του στρατού στα σύνορα και ταυτόχρονα στην προεκλογική υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ύψωνε τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ένας άλλος καταδίκασε τον «αναίσχυντο ρόλο που διαδραματίζει η μεξικανική κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις επιθυμίες του Τραμπ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την πολιτική».

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως άλλοι 6.500 άνδρες αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα του Μεξικού, με τη Γουατεμάλα, για να εμποδίζουν τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών από την κεντρική Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, αφού εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια.