Quantcast

Ερντογάν: Δεν υπάρχει επιστροφή για τους S-400 - Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν

«Η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει επιστροφή" επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα των S-400 που έχει αποτελέσει θέμα αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Τη σταθερή θέση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα των S-400 επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αμερικανικές πιέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μάλιστα λόγο για «λάθος» από μέρους των ΗΠΑ να μην προβούν στην πώληση των F-35.

«Οι ΗΠΑ, ας διορθώσουν το λάθος τους να μην μας πουλήσουν τα F-35, κάτω από το πρόσχημα των S-400. Οι συνεχείς πιέσεις σε εμάς λόγω των S-400 είναι απαράδεκτες, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό. Η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει επιστροφή» σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την Hurriyet.

«Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, και στις σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι τα πράγματα «δεν ξεκίνησαν καλά».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Θέλω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ (σ.σ. ΗΠΑ και Τουρκία) να είμαστε φίλοι, όχι αντίπαλοι. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Βάσει των σχεδόν 19 ετών δουλειάς μου ως πρωθυπουργός και πρόεδρος, μπορώ να πω ότι δυστυχώς τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εργάστηκα καλά με τον (Τζορτζ) Μπους νεότερο, τον (Μπαράκ) Ομπάμα, τον (Ντόναλντ) Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον (Τζο) Μπάιντεν».

«Θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις» στη συνάντηση με τον Πούτιν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Σότσι, προαναγγέλλοντας «σημαντικές αποφάσεις».

«Δίνουμε μεγάλη σημασία στις συνομιλίες με τον κ. Πούτιν στο Σότσι στις 29 Σεπτεμβρίου. Δεν θα υπάρχουν αντιπροσωπείες, θα συναντηθούμε τετ α τετ. Θα συζητήσουμε όχι μόνο για την Ιντλίμπ, αλλά επίσης και για την κατάσταση στη Συρία συνολικά (...). Επίσης θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις» σημείωσε ο Ερντογάν.