Quantcast

Ερντογάν για Κύπρο: Κάποιοι μας κάνουν τους μάγκες

Mε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τα έβαλε πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για την ανατ. Μεσόγειο και την Τουρκία, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον της Κύπρου λέγοντας ότι κάνει το μάγκα στην περιοχή, αλλά η Τουρκία έχει λάβει τα μέτρα της με το πολεμικό της ναυτικό, όπως μεταδίδει το sigmalive. 

«Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Αλλά εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας εκεί παίρνουμε θέση και συνεχίζουμε τις έρευνες. Τις προάλλες τι είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τί τους είπαμε; Να μας συμπαθάτε αλλά ‘αν σας περνά, ελάτε να τους συλλάβετε’ τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι’ αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία», είπε.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της χώρας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε κι αυτός με τη σειρά του ότι έρχεται στην ανατ. Μεσόγειο και το ‘Γιαβούζ’. «Αυτή τη στιγμή το πλοίο μας είναι στην περιοχή και πηγαίνει και το άλλο. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για εκστρατεία αμαύρωσης της χώρας του από το διεθνή τύπο και αναρωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Τις προάλλες έκανε δηλώσεις ο Μακρόν. Να φύγει η Τουρκία από εκεί. Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να φύγουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτές; Έχεις εσύ καμία σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Εμείς γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά καλύτερα», υποστήριξε.

Στο τέλος της ομιλίας του προς κατοίκους της Τραπεζούντας που τον επισκέφτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε και στους S-400, εκφράζοντας και πάλι το παράπονο γιατί δεν ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 και ενοχλούνται τώρα με την Τουρκία.

«Ενώ δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα να πάρει τους S-300, παρόλο που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τώρα γιατί κάνουν τόσο σαματά για την αγορά των S-400 από την Τουρκία;»

Επίθεση από την Άγκυρα στην ΕΕ

Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

«Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας. Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της» σχολιάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη  από την πραγματικότητα στάση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει. Παρά την μεροληπτική στάση  η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.