Quantcast

Γαλλία: Το προφίλ του 32χρονου που έσπειρε τον πανικό σε πάρκο

Ο 32χρονος δράστης της επίθεσης  σε παιδικό πάρκο στη Γαλλία είναι Σύρος πρόσφυγας, αιτών άσυλο στη Γαλλία. Ο 32χρονος άνδρας (γεννηθείς το 1991), που θεωρείται ύποπτος για τον σοβαρό τραυματισμό έξι παιδιών και ενός ενήλικα, είχε δηλώσει ότι είναι «χριστιανός από τη Συρία» στην αίτηση ασύλου που κατέθεσε στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το CNEWS, εισήλθε νόμιμα στη Γαλλία και έκανε αίτηση ασύλου στην Ofpra (Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Ανιθαγενών) στη Γκρενόμπλ τον Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο Abdalmasih H. πριν πάει στη Γαλλία βρισκόταν επί 10 χρόνια στη Σουηδία, όπου παντρεύτηκε μια Σουηδή με την οποία απέκτησε ένα παιδί, τριών ετών σήμερα.

Του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Σουηδία το 2022 και έφτασε στη Γαλλία στα τέλη του περασμένου έτους, όπου υπέβαλε αίτηση. Η αίτησή του στη Γαλλία απορρίφθηκε στις 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι χριστιανός από τη Συρία, φορούσε χριστιανικό σταυρό τη στιγμή του περιστατικού.

Ο 32χρονος μπήκε στο πάρκο δίπλα στη λίμνη του Ανσί και κατευθύνθηκε στην παιδική χαρά όπου νήπια με τις συνοδούς τους απολάμβαναν τη βόλτα τους είτε παίζοντας στις κούνιες είτε στα καροτσάκια τους, και κρατώντας ένα στιλέτο στο χέρι άρχισε να επιτίθεται στα παιδιά. Το βίντεο, που αποτυπώνει την αδιανόητη πραγματικά επίθεση, είναι σοκαριστικό, ενώ συγκλονιστική για τα όσα συνέβησαν είναι η περιγραφή του Αντονί Λε Ταλέκ που εκείνη την ώρα έτρεχε στο πάρκο.

Έμενε τις τρεις τελευταίες ημέρες στο παγκάκι

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του BFM TV, που επικαλείται τη μαρτυρία του παγωτατζή δίπλα στη λίμνη, περίοικοι είχαν ξαναδεί τον 32χρονο.

«Τον είχα ξαναδεί, καθόταν σε ένα παγκάκι εδώ και 2-3 ημέρες», λέει ο παγωτατζής. «Δεν είχαμε ιδέα ότι επρόκειτο να κάνει κάτι τέτοιο», λέει δακρύζοντας. «Είναι δειλία χωρίς όνομα», προσέθεσε και συνεχίζει «Κοίταζε τη λίμνη όπως θα κοίταζε ο καθένας τη λίμνη», μιλώντας για έναν άνδρα με «ένα πόδι που έτρεμε και μια μεγάλη μαύρη τσάντα».

Ο απολογισμός της επίθεσης είναι επτά τραυματίες, εκ των οποίων είναι έξι παιδιά στην ηλικία των τριών ετών και ένας ηλικιωμένος. Δύο από τα παιδιά και ο ενήλικας νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρώην σύζυγός του είπε ότι έφυγε από τη Σουηδία επειδή δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα

Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρώην σύζυγός του, ο Σύρος έφυγε από την Σουηδία επειδή δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα.

Η νεαρή γυναίκα, που μοιραζόταν τη ζωή της μαζί του μέχρι τον περασμένο χρόνο στη νοτιοδυτική Σουηδία, εξέφρασε αμφιβολίες για την πράξη που αποδίδεται στον Αμπνταλμασίχ Χ., 31 ετών, από τον οποίο πήρε διαζύγιο πριν από μερικούς μήνες.

"Δεν ξέρω τι του συνέβη, αυτό που μου λέτε, είναι τρομερό. Όμως δεν έχω επαφή μαζί του, δεν ξέρω πού ζει, ούτε πώς πάει ψυχολογικά", εξομολογήθηκε η πρώην σύζυγος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Αυτός; (...) Θεέ μου, ήταν τόσο ευγενικός, δεν καταλαβαίνω", πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα όταν έμαθε το νέο.

Όπως είπε, η αναχώρηση του Σύρου, ο οποίος σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία είναι χριστιανός το θρήσκευμα, έχει σχέση με το γεγονός ότι "δεν κατάφερε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα".

"Συναντηθήκαμε στην Τουρκία, ερωτευθήκαμε και ήρθαμε εδώ (στη Σουηδία). Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, αλλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία", είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο AFP.

Η αναχώρησή του έγινε "πριν από οκτώ μήνες", σύμφωνα με τη νεαρή γυναίκα, που επιβεβαίωσε ότι είχε αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν αίτημα ασύλου εκ μέρους του στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, χωρίς να δίνουν συνέχεια καθώς είχε ήδη ζητήσει, και στη συνέχεια είχε αποκτήσει, καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Σε σπάνια συνομιλία που είχαν μετά την αναχώρησή του από το Τρολχάταν όπου ζούσε ο ύποπτος για την επίθεση, ο τελευταίος τής είπε ότι ζούσε "σε μια εκκλησία" στη Γαλλία.

"Δεν έχω πια πολλά νέα, έδειχνε πολύ φευγάτος. Μου τηλεφώνησε πριν από τέσσερις μήνες, έμενε σε μια εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω πολλά περισσότερα, ήταν σε επαφή κυρίως με την οικογένειά του που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες", εξήγησε η νεαρή γυναίκα που είναι επίσης από χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πολλοί Σύροι, μεταξύ των οποίων αρκετοί χριστιανοί, κατέφυγαν στη Σουηδία όταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους που ξέσπασε το 2011.

Κρίνοντας πως ο αριθμός των αφίξεων ήταν πολύ υψηλός, η σουηδική κυβέρνηση της εποχής είχε αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου λίγο μετά τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση του 2015.