Quantcast

Γαλλία: «Εκλογική σιωπή» από τα μεσάνυχτα – Μπροστά ο Μακρόν αλλά με μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους

Για 44 ώρες, οι δύο υποψήφιοι και οι υποστηρικτές τους δεσμεύονται από «εκλογική σιωπή». Αυτό σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπεται  να διανέμουν ψηφοδέλτια, εγκυκλίους, φυλλάδια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό σχετικό με τις εκλογές.

Επίσης, απαγορεύεται η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων  "που έχουν χαρακτήρα εκλογικής προπαγάνδας" ή τηλεφωνικές κλήσεις για την ενθάρρυνση των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο.

Απαγορεύονται επίσης οι ομιλίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία θα λήξει όταν κλείσει το τελευταίο εκλογικό τμήμα στην ηπειρωτική Γαλλία στις 20:00 τοπική ώρα

Μπροστά ο Μακρόν αλλά…

Μακρόν 53% - Λεπέν 47% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa για το περιοδικό L’Obs που  δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

Με δεδομένο το περιθώριο λάθους (+/- 2,5 μονάδες) μπορεί η διαφορά να είναι μικρότερη και πιο δύσκολη η επικράτηση για τον Μακρόν, αναφέρει το περιοδικό.

Υποστηρικτής του Μακρόν και ο Λούλα

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κάλεσε τους Γάλλους να «νικήσουν την ακροδεξιά»  υποστηρίζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως είπε, "ενσαρκώνει καλύτερα τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες".

"Είναι θεμελιώδους σημασίας να νικήσουμε την ακροδεξιά και το μήνυμα μίσους και προκατάληψης που εκπέμπει. Αυτό είναι που θέλουν και ελπίζουν όλοι οι δημοκράτες (...) σε όλο τον κόσμο", έγραψε ο Λούλα σε «νήμα» στο τουίτερ αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του.