Γερμανία: Η υπ. Άμυνας Κραμπ-Κάρενμπάουερ αντικατέστησε τον επικεφαλής της MAD λόγω περιστατικών ακροδεξιού εξτρεμισμού

Έπειτα από αρκετά περιστατικά ακροδεξιού εξτρεμισμού στον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr), η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ απέλυσε τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (MAD). 

«Ο πρώην πλέον επικεφαλής Κρίστοφ Γκραμ ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (MAD) στον αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού στον ομοσπονδιακό στρατό και πέτυχε αξιοσημείωτες βελτιώσεις», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας απόψε στο Βερολίνο. Τώρα οι Κραμπ-Κάρενμπάουερ και Γκραμ συμφωνούν ότι «ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας θα απαιτήσει πρόσθετες προσπάθειες και δυναμισμό. Αυτό το νέο κομμάτι πρέπει επίσης να γίνει ορατό και σε επίπεδο προσώπων.

«Ο Γκραμ θα πρέπει, επομένως, με τη συγκατάθεσή του, να αποδεσμευτεί από την υπηρεσία του τον επόμενο μήνα και να τεθεί σε προσωρινή συνταξιοδότηση», ανακοίνωσε το υπουργείο. Η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί σύντομα.

Ο ομοσπονδιακός στρατός είχε γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές θέμα στον Τύπο λόγω διαφόρων περιστατικών ακροδεξιού εξτρεμισμού. Τον Μάιο, η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, εκρηκτικά και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια εφόδου σε ιδιωτικό χώρο ενός στρατιώτη στη Σαξονία. Τον Ιούνιο, ένας λοχαγός του στρατού ζήτησε την παρέμβαση της υπουργού με μια επιστολή άνω των δέκα σελίδων. Προσήψε στους εκπαιδευτές και τους προϊσταμένους αυθαιρεσία, η οποία οδήγησε σε ένα είδος ανυπακοής στη μονάδα. Τα παράπονα καταπνίγηκαν. Η Κραμπ-Κάρενμπάουερ έσπασε έπειτα τμήματα των επίλεκτων δυνάμεων και διέλυσε τον δεύτερο από τις τέσσερις συνολικά λόχους της μονάδας, στην οποία σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά ακροδεξιού εξτρεμισμού.