Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ποια είναι η 16χρονη από τη Σουηδία που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Η έφηβη από τη Σουηδία από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές "απεργίες" για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με το ίδιο αίτημα. 

Η ιδέα της γεννήθηκε όταν έμαθε για τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους. Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της. Αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Τι έκανε λοιπόν; Στις 20 Αυγούστου του 2018, έπειτα από το κύμα καύσωνα που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη και τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα, μόλις 15 ετών τότε, αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της.

Δεν πήγε στο σχολείο, παρά κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και άθελά της οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Από τότε πήγαινε στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή... Κρατούσε ένα πανό με συνθήματα που είχε γράψει η ίδια με μαρκαδόρο.

Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν, οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ενώ οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο.

Οκτώ μήνες μετά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και ενώ η Γκρέτα είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στα 16 της χρόνια.

Στο στόχαστρο της δραστήριας έφηβης από τη Σουηδία έχουν μπει πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών, ενώ το σύνθημα που είχε γράψει στο πανό της:"skolstrejk f?r klimatet" (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Το βασικότερο είναι πως δεν είναι πλέον μόνη της. Ήδη μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή.

Χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή από τουλάχιστον 71 χώρες απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους για να ενώσουν τις φωνές τους σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον.

"Είμαστε το βουβό μέλλον της ανθρωπότητας", ανέφεραν οι ακτιβιστές σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στην Guardian. “ Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου θα διαδηλώσουμε σε κάθε ήπειρο".