Quantcast

Ο Μπάιντεν ζητά από τον ΠΟΥ να προχωρήσει την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

90 ημέρες προθεσμία έδωσε ο Μπάιντεν στη CIA

Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να "διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους" ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα", τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Αντιδρά το Πεκίνο: Καμία σχέση με εργαστήριο στην Ουχάν

Ωστόσο, το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν αναφορικά με το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». Αντίστοιχα, το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν.