Quantcast

Η ρωσική βουλή ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» μεταξύ των ενηλίκων

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που διευρύνει την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» και περιορίζει την «επίδειξη» της ΛΟΑΤΚΙ συμπεριφοράς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε έκφραση του τρόπου ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οποιαδήποτε δράση ή πληροφόρηση που περιέχει μια προσπάθεια προώθησης της ομοφυλοφιλίας, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία και διαφημίσεις, μπορεί να επισύρει την επιβολή μεγάλου προστίμου.

Προηγουμένως ο νόμος θεωρούσε παράνομη μόνο την προώθηση του τρόπου ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, στα παιδιά. Ο νέος νόμος επίσης απαγορεύει την «επίδειξη» συμπεριφορών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ σε παιδιά.

Οι Ρώσοι βουλευτές ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις παραδοσιακές αξίες του «Ρωσικού κόσμου» ενάντια στην φιλελεύθερη Δύση η οποία λένε, θέλει να τις καταστρέψει, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ από αξιωματούχους για να αιτιολογήσουν την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι αρχές έχουν επικαλεσθεί επίσης τον νόμο αυτό για να σταματήσουν τις πορείες υπερηφάνειας και να συλλάβουν ομοφυλόφιλους ακτιβιστές. Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νέος νόμος έχει στόχο να απαλλάξει την δημόσια ζωή από τον λεγόμενο «μη παραδοσιακό» τρόπο ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που υιοθετούν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ.

Υβριδικός πόλεμος

«Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ είναι ένα στοιχείο υβριδικού πολέμου και σ’ αυτόν τον υβριδικό πόλεμο πρέπει να προστατέψουμε τις αξίες μας, την κοινωνία και τα παιδιά μας», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο Αλεξάντερ Χινστέιν, ένας από τους αρχιτέκτονες του νομοσχεδίου.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η αοριστία της γλώσσας του νομοσχεδίου δίνει περιθώριο στους φορείς επιβολής του νόμου να το ερμηνεύουν όσο ευρύτερα επιθυμούν, αφήνοντας τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε κατάσταση ακόμη μεγαλύτερης αβεβαιότητας.

Η Ξένια Μιχαήλοβα, από την ομάδα υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ «Βίχοντ»(έξοδος), δήλωσε ότι τα γκέι μπαρ ή κλαμπ που απευθύνονται μόνο σε ενήλικες πιθανόν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, αν και ίσως όχι να διαφημίζονται, αλλά ότι τα φιλιά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε δημόσιο χώρο μπορεί να θεωρηθούν παράβαση.

Είπε επίσης ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα αρχίσουν να φοβούνται μην τους πάρουν τα παιδιά τους, με το επιχείρημα ότι επιδεικνύουν σ’ αυτά τον τρόπο ζωής της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμα έως 400.000 ρούβλια (6.364 ευρώ) σε φυσικά πρόσωπα και έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (79.553 ευρώ) σε νομικά πρόσωπα. Οι ξένοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 15 ημερών και με επακόλουθη απέλαση.

Η Μιχαήλοβα δήλωσε ότι η αρχική απαγόρευση, πριν από εννέα χρόνια, της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤΚΙ προς ανηλίκους είχε προκαλέσει κύμα επιθέσεων κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και ότι τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «τσουνάμι» επιθέσεων επειδή η τροπολογία στην πραγματικότητα «λέει ότι το κράτος δεν είναι ενάντια στη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ».

Η πολιτική επιστήμονας Γιεκατερίνα Σούλμαν είπε ότι ο νόμος στοχεύει να απαγορεύσει οτιδήποτε δείχνει ότι οι σχέσεις ή οι τάσεις των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι «κοινωνικά αποδεκτές» ή «ισότιμες με τις λεγόμενες παραδοσιακές οικογενειακές ή σεξουαλικές σχέσεις».

«Οι άνθρωποι, συγγραφείς, εκδότες, απλοί άνθρωποι θα σκέφτονται δύο φορές πριν πουν οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε σε συνέντευξή της από την Κολωνία.

Η Σούλμαν είπε ότι το νομοσχέδιο είναι επίσης μια «μεγάλη νίκη» της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor, η οποία είχε ήδη «αναλάβει τις εξουσίες μιας πολιτικής αστυνομίας» και είχε πλέον την εξουσία και την ευθύνη να παρακολουθεί κάθε είδους πληροφορίες προς αναζήτηση προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ.

Στην εφαρμογή TikTok είχε επιβληθεί τον περασμένο μήνα πρόστιμο 3 εκατομμύριων ρουβλίων (47.732 ευρώ) επειδή προωθούσε «βίντεο με θέματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ενώ η ρωσική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης ζήτησε από τους εκδοτικούς οίκους να φροντίσουν να απομακρύνουν όλα τα βιβλία που περιέχουν «προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ» από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.