Quantcast

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει την ανακοίνωση του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία οι μισοί διοικητές της έχουν σκοτωθεί

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ διέψευσε σήμερα ότι οι μισοί του διοικητές στον νότιο Λίβανο έχουν «εξουδετερωθεί», όπως ισχυρίστηκε το Ισραήλ, ενώ διαβεβαίωσε ότι μικρός αριθμός στελεχών του έχει σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων που διαρκούν περισσότερους από έξι μήνες.

«Οι μισοί διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο έχουν εξουδετερωθεί, οι άλλοι μισοί κρύβονται και έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τις επιχειρήσεις» του ισραηλινού στρατού, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις σχεδόν καθημερινά εναντίον του Ισραήλ υποστηρίζοντας την παλαιστινιακή οργάνωση, σύμμαχό της.

Ο ισραηλινός στρατός απαντά βομβαρδίζοντας ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου και εξαπολύοντας στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε πηγή από το κίνημα στο AFP.

Ο αριθμός των μελών της Χεζμπολάχ «που κατέχουν θέσεις ευθύνης και οι οποίοι έχουν σκοτωθεί μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού», πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με αυτή, οι ισραηλινοί ισχυρισμοί «έχουν στόχο να ενισχύσουν το ηθικό του ισραηλινού στρατού που έχει καταρρεύσει».

Από την αρχή των συγκρούσεων η Χεζμπολάχ έχει χάσει 252 μαχητές της από ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Το Ισραήλ ανακοινώνει συχνά ότι έχει εξουδετερώσει τοπικά στελέχη της Χεζμπολάχ με στοχευμένα πλήγματα. Αλλά το σιιτικό κίνημα έχει ανακοινώσει τον θάνατο μικρού αριθμού στελεχών του, με τους υπόλοιπους νεκρούς να παρουσιάζονται ως απλοί μαχητές.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε δηλώσει το 2021 ότι το κίνημα μετρά 100.000 μαχητές, αριθμός τον οποίο αναλυτές θεωρούν υπερβολικό.

Συνολικά οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν κοστίσει τη ζωή σε 380 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, εκ των οποίων 72 άμαχοι. Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 11 στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, με βάση τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ