Quantcast

Επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ με Αγκυρα - «Η μπάλα στην τουρκική πλευρά», λέει Ισραηλινός διπλωμάτης

Κίνηση Ισραήλ προς την Τουρκία, με βάση δράσεις της Τουρκίας σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο που άλλαξαν τις ισορροπίες, το Ισραήλ κινείται στην κατεύθυνση βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Σε πορεία αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ με βάση άρθρο του Roey Gilad επιτετραμμένου ανώτατου διπλωμάτη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα, που αναφέρεται στα κοινά συμφέροντα δύο χωρών με τίτλο «Τουρκία και Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα λόγω Kovid-19 και Ιντλίμπ» Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο πόλεμος στην Ιντλίμπ αποκάλυψε ορισμένα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία αντιβαίνει στα τουρκικά συμφέροντα. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές και ιδίως η Χεζμπολάχ, έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στις συγκρούσεις, κατά τις οποίες περισσότεροι από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους (Ιντλίμπ).

Κορωναϊος: «Σχετικά με την πανδημία, αναφέρει ο διπλωμάτης, η Τουρκία διαθέτει ισχυρή βιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος του Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού (PPE), που χρειάζεται το Ισραήλ στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό για την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, βοηθώντας σημαντικά στην κρίση. Παράλληλα, στον μακρύ κατάλογο συνεργασίας των δύο χωρών συμπεριλαμβάνονται τομείς όπως: οι επενδύσεις, οι κατασκευές, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι εμπορικές σχέσεις, οι μεταφορές, κ.α

Βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ διέκρινε πρόσφατα και το αγγλόφωνο κρατικό κανάλι TRT World, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν έναν κοινόεχθρόστη Συρία, τη Χεζμπολάχ και αμφότερες έχουν συμφέρονται στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, το Ισραήλ δεν συμμετείχε στην πενταμερή τηλεδιάσκεψη EastMed των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και που στο τελικό ανακοινωθέν υπήρχε καταδίκη των προκλητικών και παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταλήγοντας το άρθρο του Ισραηλινού διπλωμάτη, αναφέρει: «Τουρκία και Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα. Υπήρχαν και θα υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Ωστόσο δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, για να είναι οι σχέσεις μας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο προνομιούχο και για τις δύο χώρες στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με επιτυχία, όπως έγινε στη Συρία. Και όχι μόνο στη Συρία. Πριν λίγες μέρες σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ. Πριν από 2 χρόνια η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη λόγω διαφωνιών μας στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Αυτές οι διαφωνίες δεν θα απαλειφθούν, ωστόσο τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας- Ισραήλ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα εάν οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις. Η μπάλα είναι στην τουρκική πλευρά»