Quantcast

Ημιδικτατορική χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Όρμπαν ο Πράσινος αντικαγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Κόγκλερ

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Κόγκλερ επέκρινε σε συνέντευξή του στην (γερμανική) εφημερίδα «Die Zeit» την διεύρυνση των εξουσιών του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση.

«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Oυγγαρία την κρίση του κορονοϊού για να καταργήσει την δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει αναλαμβάνοντας κάποια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να επιτρέπουμε σε μια τέτοια ημιδικτατορική κυβέρνηση να λαμβάνει κονδύλια της Ένωσης από άλλα δημοκρατικά κράτη», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός στην εφημερίδα του Αμβούργου.   

Ήδη την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία από τον Όρμπαν. «Είναι απολύτως απαραίτητο τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού να μην θέτουν σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας», δήλωσε.

Ο Όρμπαν εξασφάλισε ευρεία και απεριόριστα δικαιώματα τη Δευτέρα, τα οποία δικαιολόγησε με τον αγώνα κατά του κορονοϊού. Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο κράτος αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξουσιοδότησε τον Όρμπαν να κυβερνά με διατάγματα χωρίς το κοινοβούλιο. Εδώ και χρόνια, ο Ορμπάν επικρίνεται στη χώρα του αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ότι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου.