Quantcast

ΗΠΑ: Σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα – Τι προβλέπει το σχέδιο

Το Associated Press αναφέρει ότι η πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα μπορούσε να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι τα πλοία βοήθειας θα ταξιδεύουν από την Κύπρο σε μια πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, όπου το φορτίο θα εκφορτώνεται σε φορτηγά.

Μικρότερα οχήματα του αμερικανικού στρατού θα μεταφέρουν στη συνέχεια τα φορτηγά με τη βοήθεια σε μια προβλήτα που θα κατασκευαστεί στην ξηρά.

Από εκεί, τρίτοι εργολάβοι θα οδηγούν τα φορτηγά στην παραλία και θα παραδίδουν τη βοήθεια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής πλατφόρμας ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι η προβλήτα και η γέφυρα -που έχουν συναρμολογηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ- «περιμένουν απλώς να στερεωθούν στην ακτογραμμή της Γάζας».

Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο AP ότι ο αμερικανικός στρατός αναμένει να ολοκληρώσει την αγκύρωση της γέφυρας στην παραλία της Γάζας μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

«Σταγόνα στον ωκεανό» η βοήθεια μέσω θαλάσσης

Τη λειτουργία της πλατφόρμας προσεχώς επιβεβαίωσε και ο υποστράτηγος Πάτρικ Σ. Ράιντερ. «Τις επόμενες ημέρες, νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε να τη δείτε λειτουργική», απάντησε σε δημοσιογράφους ο -επίσης-  εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή που θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ασφαλείας στην επιχείρηση.

Η προσπάθεια πάντως έχει επικριθεί από ομάδες βοήθειας που λένε ότι θα είναι αναποτελεσματική και ότι αντί γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη μεταφορά προμηθειών στη Γάζα -όπου έχει επικρατήσει λιμός- μέσω χερσαίων διαβάσεων.

Αλλά και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι η προβλήτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις χερσαίες οδούς προς τη Γάζα που ελέγχει το Ισραήλ, ενώ εμποδίζει τις χερσαίες παραδόσεις βοήθειας.