Quantcast

ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» η συνταγματικότητα των νόμων κατά της κατασκήνωσης αστέγων

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωποι με την κρίση των αστέγων στη χώρα καθώς ασχολήθηκαν με τη νομιμότητα των τοπικών νόμων που χρησιμοποιούνται εναντίον ανθρώπων που κατασκηνώνουν σε δημόσιους δρόμους και πάρκα σε υπόθεση που αφορούσε μια πόλη του Όρεγκον .

Οι δικαστές άκουσαν επιχειρήματα σε μια έφεση από την πόλη Grants Pass κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου ότι η επιβολή αυτών των διατάξεων κατά της κατασκήνωσης κατά των αστέγων όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος καταφυγίου παραβιάζει την απαγόρευση της όγδοης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ για σκληρές και ασυνήθιστες τιμωρίες.

Ορισμένοι από τους συντηρητικούς δικαστές φάνηκαν να αμφισβητούν την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου ή πρότειναν ότι οι άστεγοι θα πρέπει να έχουν μια εναλλακτική νομική οδό για να ακολουθήσουν. Οι φιλελεύθεροι δικαστές εμφανίστηκαν έτοιμοι να συνταχθούν με τους άστεγους ενάγοντες που αμφισβήτησαν τους νόμους της πόλης. Το δικαστήριο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3.

Οι υποστηρικτές των αστέγων, διάφορες φιλελεύθερες νομικές ομάδες και άλλοι επικριτές έχουν πει ότι νόμοι όπως αυτοί ποινικοποιούν τους ανθρώπους απλώς επειδή είναι άστεγοι και για πράξεις που δεν μπορούν να αποφύγουν, όπως ο ύπνος δημόσια.

Οι δικαστές μπήκαν στο σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων που συνεχίζει να απασχολεί τους δημόσιους λειτουργούς σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι δήμοι αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις σε προσιτές κατοικίες. Κάθε νύχτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι είναι άστεγοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε τρία διατάγματα στο Grants Pass, μια πόλη περίπου 38.000 κατοίκων, που μαζί απαγορεύουν τον ύπνο σε δημόσιους δρόμους, σοκάκια και πάρκα ενώ χρησιμοποιείτε κουβέρτα ή κλινοσκεπάσματα. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 295 δολάρια. Οι κατ’ επανάληψη παραβάτες  μπορούν να διωχθούν ποινικά για παράβαση, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 30 ημερών.

"Πού τους βάζουμε αν κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε κωμόπολη στερείται συμπόνιας και ψηφίζει νόμο πανομοιότυπο με αυτό; Πού πρέπει να κοιμούνται; Τι να κάνουν, να αυτοκτονήσουν ή να μην κοιμηθούν;", αναρωτήθηκαν νομικοί., προσθέτοντας:

"Γιατί είναι τόσο περίπλοκο να αφήνεις κάποιον, κάπου, να κοιμάται με μια κουβέρτα στο εξωτερικό, αν δεν έχει πού να κοιμηθεί;".

Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε το 2018, αφορούσε τρεις άστεγους που κατέθεσαν ομαδική αγωγή ζητώντας να εμποδίσουν τα μέτρα που τους επηρεάζουν στο Grants Pass. Ένας από τους ενάγοντες στο μεταξύ πέθανε.

Ο δικαστής των ΗΠΑ Μαρκ Κλαρκ έκρινε ότι η «πολιτική και η πρακτική της πόλης για τιμωρία των αστέγων» παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση και απαγόρευσε την επιβολή των διαταγμάτων κατά της κατασκήνωσης. Το 9ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την εντολή του κατά των διαταγμάτων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Reuters