Quantcast

ΗΠΑ-Σύνοδος κορυφής για την δημοκρατία: Η Ρωσία εκφράζει την δυσαρέσκειά της που δεν προσεκλήθη

Η σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία που συγκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και στην οποία δεν είναι προσκεκλημένες ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, έχει ως στόχο «να διαιρέσει τις χώρες», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργήσουν νέες γραμμές διαίρεσης, να διαιρέσουν τις χώρες σε καλές και κακές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θεωρεί αυταρχικές αυτές τις δύο χώρες, κατά των οποίων πρέπει να εγείρουν το ανάστημά τους οι δημοκρατίες.

Η «σύνοδος για την δημοκρατία» είναι η υλοποίηση προεκλογικής του δέσμευσης. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη φάση με την δια ζώσης συμμετοχή, θα διεξαχθεί ένα χρόνο αργότερα.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας δεν λείπουν τους τελευταίους μήνες, παρά τις διακηρύξεις περί κατευνασμού των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής τον Ιούνιο στην Γενεύη.

Τελευταίο θέμα τριβής, οι κινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τις τελευταίες ημέρες, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση.