Quantcast

Ιταλία: Έκκληση γνωστών επιστημόνων για την διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας

Με γραπτή έκκλησή τους, 14 γνωστοί Ιταλοί επιστήμονες ζητούν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και την διάσωση του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.

Στις υπογραφές των επιστημόνων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και εκείνη του καθηγητή βραβευμένου με Νόμπελ Φυσικής Τζόρτζιο Παρίζι.

Μεταξύ των άλλων, στην έκκληση αναφέρεται ότι «από την δημιουργία του μέχρι σήμερα, σε διάστημα 46 ετών, το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε να επιφέρει την μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, το οποίο πέρασε από 73,8 σε 83,6 έτη».

Οι επιστήμονες όμως προσθέτουν ότι σήμερα καταγράφεται «δυσκολία στην πρόσβαση στις διαδικασίες διάγνωσης και θεραπείας και αύξηση των κοινωνικών και τοπικών ανισοτήτων» και παράλληλα υπενθυμίζουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια η οικονομική στήριξη προς τον τομέα της υγείας έχει περιοριστεί.

Οι 14 Ιταλοί γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, ιθύνοντες κέντρων επιστημονικής έρευνας ζητούν ένα σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ενίσχυση του ρόλου της έρευνας, αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων που χορηγούνται και απάλειψη των διαφορών, μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της χώρας.

Με την συγκεκριμένη έκκληση, η οποία προβάλλεται από σειρά μέσων ενημέρωσης, ζητείται ακόμα αύξηση των απολαβών του υγειονομικού προσωπικού, αξιοποίησή του και κάλυψη των κενών θέσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές.