Quantcast

Κίνα: Η πόρτα για τη Σιντζιάνγκ είναι «πάντα ανοικτή», όμως η Ύπατη Αρμοστής δεν πρέπει να προδικάζει

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως συζητά μια επίσκεψη στην επαρχία Σιντζιάνγκ της επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, αλλά είπε πως αυτή δεν πρέπει να ξεκινήσει με σκοπό να καταδικάσει τις πολιτικές της.

Η Μπατσελέτ δήλωσε την Παρασκευή (26/2) πως οι αναφορές για αυθαίρετη κράτηση, κακομεταχείριση, σεξουαλική βία και καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ απαιτούν ενδελεχή και ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης.

«Βρίσκουμε επίσης πως είναι λυπηρό ότι η Ύπατη Αρμοστής έκανε ατεκμηρίωτες καταγγελίες εναντίον της Κίνας, στη βάση παραπληροφόρησης και πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας Τζιάνγκ Ντουάν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Άνθρωποι από όλες τις εθνοτικές ομάδες στη Σιντζιάνγκ και στην περιοχή του Θιβέτ απολαμβάνουν ευρείες ελευθερίες, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής και πολιτιστικής αρμονίας, είπε.

Η Κίνα εναντιώνεται στην «πολιτικοποίηση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε, απορρίπτοντας επίσης ανησυχίες που εξέφρασαν η Αυστραλία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο φόρουμ της Γενεύης.

«Η πόρτα στη Σιντζιάνγκ είναι πάντοτε ανοικτή, και η Ύπατη Αρμοστής είναι καλοδεχούμενη να επισκεφθεί τη Σιντζιάνγκ. Η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζεται, όμως ο σκοπός της επίσκεψης είναι να παράσχει συζητήσεις και συνεργασία μάλλον παρά... ούτω καλούμενη έρευνα βασισμένη 'σε ενοχή προτού αποδειχθεί'», είπε ο Τζιανγκ.

Η Μπατσελέτ είπε την Παρασκευή πως ελπίζει να συμφωνήσει με Κινέζους αξιωματούχους για μια επίσκεψη στη χώρα. Η Λουίζ Άρμπουρ ήταν η τελευταία Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επισκέφθηκε την Κίνα, τον Σεπτέμβριο του 2005.