Quantcast

Kλιμακώνει η Άγκυρα: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους - H απάντηση της Αθήνας

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. 

Την σκυτάλη στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι με δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα έχοντας στο πλευρό του τον Ερσίν Τατάρ.

«Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

«Πρωθυπουργέ μιας χώρας που εξοπλίζει τα νησιά της στο Αιγαίο»

Στη συνέχεια, ο Οκτάι απευθύνθηκε άμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Πρωθυπουργέ μιας χώρας που εξοπλίζει τα νησιά της στο Αιγαίο», ενώ συνέχισε τις απειλές λέγοντας: «Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο». 

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Open, οι πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει να δει την τελική διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα κρίνει τι είδους στάση θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης»

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της»

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής γίνεται λόγος για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ,  αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

«Ελπίζω η Τουρκία αυτή τη φορά να ακούσει»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την θέση που υιοθετεί η σύνοδος Κορυφής στο σχέδιο συμπερασμάτων, καλώντας «με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ».

«Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, να ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.