Quantcast

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Μπιμ Αφολάμι, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του.

Ο Τζάβιντ (αριστερά στη φωτογραφία) δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Η σειρά του αντιπροέδρου

Τη σκυτάλη των παραιτήσεων πήρε στη συνέχεια ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, ο οποίος παραιτήθηκε απόψε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. 

Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Παραιτήθηκαν δύο βουλευτές από τις κυβερνητικές τους θέσεις

To... τσουνάμι των παραιτήσεων συνεχίστηκε με δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεκριμένα παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.