Quantcast

Κύπρος: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο - Εκκενώνονται χωριά

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάφο, καθώς ανεξέλεγκτη μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου, ανατολικά της κοινότητας Γιόλου.

Ειδικότερα, η φωτιά κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός. Οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση των χωριών Ψάθι και Πολέμι, ενώ αυτή την ώρα εκκενώνονται ακόμη τρεις κοινότητες. Πρόκειται για τις κοινότητες Χούλου, Λεμώνας και Κούρδακα. 

Όπως αναφέρει το Philenews, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, πληροφορίες αναφέρουν για αριθμό κατοίκων που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει προστατευθεί από τις δυνάμεις. Υπάρχει μεγάλο μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται ανατολικά.

Διάσωση κτηνοτρόφου από την Πυροσβεστική 

Να σημειωθεί πως άνδρες που επιχειρούν στην περιοχή Ψάθι εντόπισαν και διέσωσαν κτηνοτρόφο, ο οποίος είχε αποκλειστεί σε υποστατικά ιδιοκτησίας του. Γύρω στις 17:00 μεταφερόταν για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει πως φέρει μόνο εξωτερικά τραύματα και συγκεκριμένα ελαφρές εκδορές.

Βοήθεια από την Ιορδανία

Σύμφωνα με το Philenews, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την εκκένωση

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία εκκενώθηκαν τα χωριά Χούλου – Λεμόνα.

Σε άμεση ετοιμότητα ενημερώθηκαν να βρίσκονται και οι κάτοικοι της γειτονικής κοινότητας του Αγίου Δημητριανού, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Χρειάσθηκε ωστόσο να εκκενωθούν και λίγες μεμονωμένες κατοικίες στο Πολέμι, που γειτνιάζει με το Ψάθι από τη νότια πλευρά.

Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής 

Στην περιοχή επιχειρούσε αρχικά ένα πτητικό μέσο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε ενίσχυση από τα διαθέσιμα τμήματα από όλη την επαρχία. Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και τα δύο Ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ. 

Η Πυροσβεστική προχώρησε στην εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου στην περιοχή, όπου σε ετοιμότητα βρίσκονταν και επιπρόσθετες ισχυρές δυνάμεις από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα.

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα

Σύμφωνα με το Philenews, η Ελλάδα αποστέλλει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο (2) αεροσκάφη.