Quantcast

Λευκορωσία: Η Εκλογική Επιτροπή της χώρας απέρριψε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μπαμπαρικό

Η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητα για την προεδρία του συλληφθέντα πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπαρικό, ο οποίος σύμφωνα με τους παρατηρητές θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλος του σημερινού προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Μπαμπαρικό συνελήφθη τον Ιούνιο με την κατηγορία της διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων. Η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας αιτιολόγησε την άρνηση της να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του, επικαλούμενη τα στοιχεία που σχετίζονται με την ποινική του δίωξη και τα οποία παρέθεσε η KGB (Κρατική Επιτροπή Ασφαλείας).

Η τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία υπήρξε μια από τις πλέον τεταμένες των τελευταίων είκοσι ετών εξαιτίας της αυξανομένης δυσαρέσκειας του κόσμου, η οποία οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αρχές την πανδημία του κορονοϊού και στην επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην χώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Λευκορωσία έχουν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα, που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας.