Quantcast

Λίβυος υπουργός Πετρελαίου: Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος πρέπει να συνεννοηθούν για την ΑΟΖ

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Mubasher ο Μοχάμεντ Αούν ανέφερε ότι «είναι καιρός για τη χώρα του να πετύχει έναν φιλικό διακανονισμό για την οριοθέτηση ΑΟΖ».

Γέφυρα επικοινωνίας με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο ρίχνει ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθούν φιλικές λύσεις μεταξύ των χωρών όσον αφορά την ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Mubasher, την οποία μετέδωσε το Sigma Live, ο υπουργός της Λιβύης ανέφερε ότι «είναι καιρός για τη χώρα μου να πετύχει έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ».

Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ «φωτογράφησε» την Τουρκία, λέγοντας πως «μερικές χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε ένα προχωρημένο στάδιο κατανόησης για να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορά τους είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου». 

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο της Λιβύης, με απόφασή του την Τρίτη (10/1) , ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, ανέφερε δικαστική πηγή, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο η κυβέρνηση της Τρίπολης μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, τόνισε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το Reuters.