Quantcast

Μακρόν, Μπορέλ και Μισέλ με δηλώσεις καταγράφουν το κλίμα για την Τουρκία στη Σύνοδο

Ενας μετά τον άλλον οι ηγέτες προσέρχονται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο Κορυφής, με το θέμα της Τουρκίας να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Σε δηλώσεις τους προσερχόμενοι έδωσαν το στίγμα της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ των ηγετών για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε ότι «θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή.»

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, «το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».