Μετά από έντονο παρασκήνιο ο Ζάεφ εξασφάλισε τους «80» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αντίστροφη μέτρηση για την τελική ψηφοφορία στην Βουλή της ΠΓΔΜ, για την ψήφιση των Συνταγματικών αλλαγών στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο σκοπιανός πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 890 βουλευτών για να «περάσει’ στην ολομέλεια τις Συνταγματικές αλλαγές, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος.

Μετά από έντονες ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, η εξέλιξη αυτή μέχρι το βράδυ θα έχουμε πιθανόν και το αποτέλεσμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA», που διαθέτει δύο βουλευτές, και το οποίο θέτει ως όρο για να δώσει τη συγκατάθεσή του να υπάρξει μια διατύπωση στο Σύνταγμα αναφορικά με την υπηκοότητα, προκειμένου οι αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας να μην αναφέρονται ως «Μακεδόνες-Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά να υπάρξει μια διαφορετική διατύπωση για αυτούς και μόνο στην αλβανική γλώσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό.

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος.

Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση