Quantcast

«Μπλόκο» Μακρόν στην ένταξη των Σκοπίων παρά την έκκληση Ζάεφ - Παρέμβαση Τσίπρα σε Γιούνκερ: Είναι θέμα αξιοπιστίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.  έκανε έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας του την ΕΕ.

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Είναι θέμα διεθνούς αξιοπιστίας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τον ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία τους και το θετικό έργο της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στη σταθερότητα της ευρωζώνης και την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζακ Κλοντ Γιούνκερ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Τόνισε ότι αποτελεί θέμα διεθνούς αξιοπιστίας της ΕΕ, να αποφασίσει  την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην Κυπριακή ΑΟΖ, που έχουν ήδη αποφασιστεί από τη Σύνοδο του περασμένου Ιούνη.

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία και ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία μέχρι να τερματιστεί η εισβολή.

Τέλος συζήτησαν για το προσφυγικό και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου και οικονομική στήριξη της Τουρκίας για φιλοξενία Σύρων προσφύγων.