Quantcast

Nordic Monitor: Ο Σοϊλού «χτυπά» τους αντιπάλους του Ερντογάν με έναν στρατό από τρολ

Εκστρατεία αμαύρωσης επικριτών και αντιπάλων του Ερντογάν μέσω ενός στρατού από τρολ, που ελέγχεται από τον Σοϊλού, καταγγέλλει στέλεχος της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι ένα κανάλι στο Telegram με την ονομασία Ebabil Harekat (Επιχείρηση Ταχύτητα) που ελέγχεται από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Σουλεϊμάν Σοϊλού διεξάγει εκστρατεία σπίλωσης των αντιπάλων της κυβέρνησης. Οπως αναφέρει σε άρθρο του στο Nordic Monitor,ο Levent Kenez, το Ebabil έχει επανειλημμένως στο παρελθόν κινητοποιήσει τα μέλη του στην προσπάθεια αναστολής των λογαριασμών του Nordic Monitor στα social media. 

Σύμφωνα με τον Οζέλ, 8.000 τρολ σχετίζονται με το Ebabil και έχουν λάβει ειδική εκπαίδευσης για να στοχοποιούν πολιτικούς της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο. Οπως μάλιστα υποστηρίζει ο Οζέλ, ο Εμίν Σεν, ο οποίος είναι σύμβουλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Σοϊλού από το 2016, ταξίδεψε από πόλη σε πόλη για να οργανώσει έναν ισχυρό στρατό από τρολ μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος. Ο Οζέλ έδειξε μάλιστα αντίγραφα από tweets που περιείχαν προσβολές του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και που φαίνεται να εστάλησαν από κινητό που χρησιμοποιούσε ο Σεν. Επίσης ο Οζέλ αναφέρθηκε στην προσωρινή αναστολή του λογαριασμού της επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Κανάν Καφταντσίογλου, ως αποτέλεσμα προσπαθειών μελών του Ebabil που αργότερα αντάλλαζαν μηνύματα συγχαίροντας ο ένας τον άλλον.

Ο Οζέλ αποκάλυψε ακόμα ότι δημόσιοι διαγωνισμοί ανατέθηκαν σε εταιρείες που ανήκουν στον Σεν για τη χρηματοδότηση αυτού του «στρατού». Το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε πάντως να βγάλει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Σεν δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος αλλά ιδιωτικός σύμβουλος του Σοϊλού.

Το Ebabil έστειλε μηνύματα στα μέλη του στις 11 Οκτωβρίου 2020 και στις 21 Φεβρουαρίου 2021 για να αναφέρουν τους τουρκικούς και αγγλικούς λογαριασμούς του Nordic Monitor στο Twitter.  Αυτοί ξεκίνησαν τότε εκστρατεία για τη διαγραφή πολλών tweets του Nordic Monitor με την αιτιολογία ότι περιελάμβαναν ρητορική μίσους και εμπιστευτικές ιδιωτικές πληροφορίες. Σε μήνυμα μάλιστα που αναρτήθηκε στο Telegram και έλαβε στην κατοχή του το Νordic Monitor, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στα μέλη για το πώς να κάνουν αναφορά στην ιστοσελίδα. 

Αναρτήσεις στο Ebabil που στοχοποιούν συγκεκριμένα τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υποστηρίζουν ότι το Nordic Monitor αναπαράγει ειδήσεις εναντίον της Τουρκίας και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2019 το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει στρατούς τρολ που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση προκειμένου να σπιλώσουν και να αμαυρώσουν επικριτές και αντιπάλους, ενώ παράλληλα διεξήγαγαν εκστρατεία μίσους εναντίων Χριστιανών, Κούρδων, υποστηρικτών του Γκιουλέν και άλλους. 

Σύμφωνα με το Νordic Monitor, ο Σοϊλού, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ήταν ανώτερα στελέχη στον στρατό των τρολ του Ερντογάν, ενώ ρόλο είχαν επίσης μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου, όπως ο γιος του Μπιλάλ Ερντογάν, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και η κόρη του Σουμεϊγιέ Ερντογάν.