Quantcast

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε άνοιγμα των Βαρωσίων - Επίτροπος Βαρχέλι στο Real.gr: «Δεν βοηθά την αποκλιμάκωση»

Το άνοιγμα των Βαρωσίων και μάλιστα την Πέμπτη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρόεδρο, ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Δηλώνοντας ότι τα Βαρώσια είναι "αναμφισβήτητα έδαφος του ψευδοκράτους", ο Ερσίν Τατάρ είπε: "Κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη, ανοίγουμε την παράκτια ζώνη. Ο "λαός" θα επωφεληθεί από την ακτή". 

"Η παραλία στην εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα ανοίξει την Πέμπτη", είπε ο Τατάρ, για την περιοχή που παραμένει κλειστή από το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, με την πρόφαση της "ειρηνευτικής επέμβασης".

Ο Ερντογάν πήρε τον λόγο και είπε: "Συγχαίρω όλους τους Τουρκοκύπριους για αυτήν την όμορφη εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Ευχόμαστε να καταστεί ανοιχτό το σύνολο της Αμμοχώστου για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις αρχές της 'ΤΔΒΚ' ως προς αυτό."

Νωρίτερα, εξάλλου ο τ/κ Τύπος μετέδωσε πως υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία, επρόκειτο να προβούν σε τέτοια ανακοίνωση, μετά το ταξίδι αστραπή του Τατάρ στην Άγκυρα.

Επίτροπος Βαρχέλι: το άνοιγμα των Βαρωσίων "δεν βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή"

Ότι "δεν βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή", απάντησε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολιβιέ Βαρχέλι, σε ερώτημα του real.gr σε σχέση με την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ο Επίτροπος επιφυλάχθηκε να ακούσει την πλήρη δηλωση του Προέδρου Ερντογάν καθώς την ώρα των ανακοινώσεων απευθυνόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.