Quantcast

Οι Τούρκοι κατεδάφισαν την «Αγία Σοφία της Προύσας», αφού την άφησαν χωρίς καμία συντήρηση

Η τοπική εφημερίδα Bursa Hakimiyet με τίτλο «Η ιστορική εκκλησία κατέρρευσε εξαιτίας μη συντήρησης», αναφέρει πως η εκκλησία που αναστηλώθηκε από τον δήμο Nilufer της Προύσας και μετατράπηκε με δικαστική απόφαση σε πολιτιστικό κέντρο, πέρασε στη συνέχεια στην αρμοδιότητα της τοπικής διεύθυνσης Ιδρυμάτων. Τελικά κατέρρευσε λόγω μη συντήρησης.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία και εκτιμάται πως οικοδομήθηκε το 1896, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε ερήμωσε.

Ο δήμος του  Nilufer προέβη σε έργα αναστήλωση το 2006 και το 2009 την μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

Καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως εκκλησία και ως τζαμί, αναφέρεται και ως «εκκλησία της Αγίας Σοφίας της Προύσας».

Σε συνέχεια δικαστικής απόφασης, περιήλθε στην αρμοδιότητα της τοπικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων, ωστόσο μετά την απόφαση αυτή οι ιθύνοντες έβαλαν λουκέτο και το κτίριο δεν συντηρήθηκε. Παρά τα αιτήματα του δήμου για έργα αναστύλωσης, η απάντηση ήταν πως ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί μόνον για λατρεία και θα μετατραπεί σε τζαμί.

Υπήρξαν - σημειώνεται - αλλεπάλληλες σχετικές προειδοποιήσεις του δήμου, ώσπου τελικά, μετά από επτά χρόνια το κτίριο κατέρρευσε εχθές βράδυ.

Ο δήμαρχος Nilüfer, Turgay Erdem, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και δήλωσε ότι «το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του, παρά το γεγονός ότι ο δήμος δαπάνησε γύρω στα 2 εκ. τουρκικές λίρες –για να το προστατεύσει, μετατρέποντας το σε πολιτιστικό κέντρο, προκειμένου να δοθεί στις επόμενες γενιές- μια και δεν χρησιμοποιούνταν ως τζαμί.

Δυστυχώς, καθώς δεν έγιναν για μια επταετία έργα, τα χρήματα του δημοσίου κατέληξαν στα σκουπίδια. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, κατέληξε.

Ανάλογα το περιεχόμενο και άλλων δημοσιευμάτων για το ίδιο θέμα. Επισημαίνεται:

 -Ιστοσελίδα CNN Türk: «Ιστορικό κτίριο της Προύσας καταστράφηκε»

-Iστοσελίδα Gazete Duvar: «Η Αγία Σοφία της Προύσας που δεν συντηρήθηκε για επτά έτη, κατέρρευσε»