Quantcast

ΟΗΕ: Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα της Αϊτής μέσα σ’ έναν μήνα

Το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης δημιουργήθηκε επίσημα στην Αϊτή - Παραμένουν ερωτήματα

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη μητροπολιτική περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς μέσα σ’ έναν μήνα για να σωθούν από τη βία των συμμοριών, η οποία έχει κλιμακωθεί ραγδαία από τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Αφού άρχισε να συγκεντρώνει δεδομένα στους πλέον χρησιμοποιούμενους σταθμούς λεωφορείων, κατέγραψε, μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 9ης Απριλίου, την αναχώρηση 94.821 ανθρώπων από την πρωτεύουσα, με προορισμό κυρίως νότιους νομούς, που ήδη είχαν υποδεχθεί άλλους 116.000 εκτοπισμένους που τράπηκαν σε φυγή τους τελευταίους μήνες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Προηγούμενος υπολογισμός του ΔΟΜ έκανε λόγο για 53.000 ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή μέσα σε τρεις εβδομάδες, από την 8η ως την 27η Μαρτίου.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη το σύνολο των ροών των εκτοπισμένων: ορισμένοι από τους πολίτες που φεύγουν δεν περνούν από σημεία όπου συγκεντρώνονται στοιχεία, ή διέρχονται ώρες που δεν συγκεντρώνονται.

Οι περιοχές όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι, τονίζει ο ΔΟΜ, «δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές», ούτε οι κοινότητες υποδοχής «έχουν επαρκείς πόρους» για να αντιμετωπίσουν αυτές «τις ροές μαζικών εκτοπισμών από την πρωτεύουσα».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε, η πλειονότητα (το 63%) αυτών των σχεδόν 100.000 ανθρώπων που έφυγαν από την πρωτεύουσα ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι, πολλοί από τους οποίους είχαν πάει να μείνουν με συγγενείς ή φίλους στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Αρκετοί είχαν εκτοπιστεί δύο, τρεις, ή ακόμη περισσότερες φορές.

Ωστόσο, ο ΔΟΜ κατέγραψε επίσης νέο φαινόμενο.

Ενώ, στις αρχές Μαρτίου, αυτοί που έφευγαν ήταν κυρίως άνθρωποι που είχαν εξαναγκαστεί ήδη να εκτοπιστούν, προοδευτικά άρχισαν επίσης να εγκαταλείπουν την Πορτ-ο-Πρενς κάτοικοι που δεν είχαν εκτοπιστεί βίαια ως τώρα.

Γεγονός που δείχνει την περαιτέρω «επιδείνωση της κατάστασης, με δεδομένο ότι η εγκατάλειψη της πρωτεύουσας θα έπρεπε να είναι ταχύτερη απόφαση για κάποιον που είχε ήδη εκτοπιστεί εξαναγκαστικά απ’ ό,τι για κάποιον που βρισκόταν ακόμα στο σπίτι του και αποφάσισε να φύγει, να αναζητήσει καταφύγιο στην επαρχία», εξηγεί.

Η μεγάλη πλειονότητα (το 78%) των ανθρώπων που ερωτήθηκαν από τον ΔΟΜ στο πλαίσιο της συγκέντρωσης δεδομένων είπε πως έφευγε από την πρωτεύουσα εξαιτίας της βίας, ενώ το 66% λογαριάζει πως θα μείνει μακριά από την Πορτ-ο-Πρενς «για όσο χρειαστεί».

Το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης δημιουργήθηκε επίσημα στην Αϊτή - Παραμένουν ερωτήματα

Το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης δημιουργήθηκε επίσημα χθες Παρασκευή στην Αϊτή, έπειτα από εβδομάδες δύσκολων, τεταμένων διαπραγματεύσεων, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση πως ο αμφισβητούμενος de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί δέχθηκε να παραιτηθεί.

Ο σχηματισμός του οργάνου αυτού, που καλείται να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και τη σταθερότητα στη χώρα, παραδομένη στη βία των συμμοριών, επισημοποιήθηκε με εκτελεστικό διάταγμα υπογεγραμμένο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, τον κ. Ανρί, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης Le Moniteur.

Τα μέλη του αναμένεται να ονομάσουν «γρήγορα» υπηρεσιακό πρωθυπουργό και κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρει το κείμενο.

Το χρονοδιάγραμμα δεν διευκρινίζεται.

Η θητεία «του προεδρικού συμβουλίου μετάβασης θα λάβει τέλος το αργότερο την 7η Φεβρουαρίου 2026», προστίθεται.

Το συμβούλιο δεν έχει ακόμα πάρει το πηδάλιο. Ο Αριέλ Ανρί «θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του αφού ονομαστεί ο νέος πρωθυπουργός», διευκρινίζεται.

Η φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής μαστίζεται για δεκαετίες από χρόνια πολιτική αστάθεια.

Όμως στα τέλη Φεβρουαρίου, ισχυρές συμμορίες, που λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ιδίως της πρωτεύουσάς της, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων, με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του πρωθυπουργού Ανρί.

Αυτός ο τελευταίος, που ονομάστηκε στο αξίωμα λίγο πριν από τη δολοφονία το 2021 από ομάδα μισθοφόρων του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, αμφισβητείτο ολοένα πιο έντονα. Δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη χώρα του έπειτα από επίσημη επίσκεψή του στην Κένυα.

Την 11η Μαρτίου, ημέρα που αϊτινοί πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, γνωστοποίησε πως δέχθηκε εντέλει να παραιτηθεί, παραδίδοντας την εξουσία στο λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης.

Χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες περίπλοκων διαπραγματεύσεων, που σημαδεύτηκαν από ανατροπές, για να σχηματιστεί το σώμα αυτό. Τα πράγματα δυσκόλεψαν διαφωνίες μεταξύ πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων που πήραν μέρος, καθώς και με την απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς καν να λογαριάζονται οι αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η ίδια η δημιουργία του είναι σύννομη.

Το συμβούλιο θα αποτελείται από επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου, που θα αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες πολιτικές δυνάμεις της Αϊτής και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα. Το διάταγμα αναφέρει τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων που επελέγησαν να συμμετάσχουν, αλλά όχι ονομαστικά τα πρόσωπα που θα τα αντιπροσωπεύσουν.

Μέλη του θα είναι επίσης αντιπρόσωποι της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών και της εκκλησίας, ωστόσο θα έχουν ιδιότητα παρατηρητών - ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Από το συμβούλιο αποκλείονται εξ ορισμού πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις ή έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, τούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ, σκοπεύουν να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές στην Αϊτή ή/και εναντιώνονται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δόθηκε πράσινο φως στην ανάπτυξη οπλισμένης διεθνούς δύναμης με αποστολή να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, να αποκαταστήσει την τάξη.

Η Αϊτή δεν έχει ούτε πρόεδρο, ούτε κοινοβούλιο. Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν το 2016.

Το 80% της πρωτεύουσας βρίσκεται στα χέρια πάνοπλων συμμοριών, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων - φόνους, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα...

Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών εξαιτίας της βίας των κακοποιών αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό το 2023, φθάνοντας αντίστοιχα τους 4.451 και 1.668, κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ - που είναι μάλλον συντηρητικές. Τα θύματα αυξήθηκαν ακόμα ταχύτερα τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, με 1.554 νεκρούς και 826 τραυματίες να καταγράφονται ως την 22η Μαρτίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε χθες πως μέσα σε έναν μήνα εγκατέλειψαν την Πορτ-ο-Πρενς σχεδόν 100.000 άνθρωποι, για να σωθούν από την ραγδαία κλιμάκωση της βίας των κακοποιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP