Quantcast

Ολλανδία: Έκαναν ευθανασία σε 17χρονη που είχε πέσει θύμα βιασμού!

Κατάθλιψη βίωνε μία 17χρονη από την Ολλανδία, η οποία στα 11 της είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και στα 14 είχε πέσει θύμα βιασμού. Ζήτησε να της κάνουν ευθανασία και οι γονείς της σεβάστηκαν την επιθυμία της. Όλα τελείωσαν στο σαλόνι του σπιτιού της το απόγευμα της Κυριακής με τη βοήθεια ειδικών από αρμόδια κλινική.

Αποφασίστηκε να της δοθεί το δικαίωμα στην ευθανασία και έτσι η Νόα Ποθόβεν από την Άρνεμ έφυγε από τη ζωή την οποία δεν άντεχε. Είχε δεχθεί τρεις σεξουαλικές επιθέσεις από τότε που ήταν 11 χρονών. Δεν είχε γνωστοποιήσει στους δικούς της την απόφασή της καθώς υπέφερε χρόνια από κατάθλιψη. Μάλιστα, ήταν η ίδια που επικοινώνησε με κλινική ευθανασίας.

Όπως αναφέρει η ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander, οι γονείς της Νόα δεν είχαν ιδέα για όσα σκεφτόταν η κόρη της ώσπου η μητέρα της βρήκε έναν φάκελο με αποχαιρετιστήρια μηνύματα προς τους γονείς της, τους φίλους της και γνωστούς της.

 
 

"Ήμουν σοκαρισμένη. Δεν το είχα καταλάβει. Η Νόα είναι γλυκιά, όμορφη, έξυπνη, κοινωνική και πάντα χαρούμενη. Πώς είναι πιθανόν να θέλει να πεθάνει; Ποτέ δεν λάβαμε μια αληθινή απάντηση. Απλώς ακούσαμε ότι ότι η ζωή της δεν είχε πια σημασία. Για ενάμιση χρόνο μόνο γνωρίζαμε το μυστικό που κουβάλαγε μέσα της τόσα χρόνια".

Μία μέρα πριν από το μοιραίο ανήρτησε ένα μήνυμα στο instagram όπου έγραφε: «Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Έπειτα από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις μου για τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι παρορμητικό». Στο παρελθόν είχε κάνει απόπειρες αυτοκτονίας ενώ έγραψε και βιβλίο προσπαθώντας να βοηθήσει άλλα παιδιά που έδιναν μάχη με τις ψυχικές ασθένειες.

Στην Ολλανδία παιδιά ακόμη και ηλικίας 12 ετών έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να τους δοθεί η δυνατότητα για ευθανασία αρκεί γιατρός να επιβεβαιώσει ότι ο πόνος του ασθενούς είναι αβάσταχτος και δεν υπάρχει "φως στο τούνελ".

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, η Νόα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση στο πάρτι ενός συμμαθητή της όταν ήταν 11 χρονών και έναν χρόνο μετά σε άλλο εφηβικό πάρτι.

Στα 14 της βιάστηκε από δύο άνδρες στην Άρνεμ αλλά δεν είπε ποτέ τίποτα από φόβο και ντροπή. "Ξαναβιώνω τον φόβο και τον πόνο κάθε μέρα. Πάντα φοβάμαι, πάντα προσέχω. Και ακόμη κάθε μέρα αισθάνομαι βρώμικη. Το σπίτι μου έχει παραβιαστεί, το σώμα μου, αυτό δεν μπορεί να ξεγίνει".

Τα τελευταία χρόνια μπαινόβγαινε σε νοσοκομεία και ιδρύματα, σε ειδικά κέντρα και οι γονείς της άρχισαν να εργάζονται λιγότερο για να φροντίσουν την κόρη τους.

Είχε μία λίστα 15 επιθυμιών από τις οποίες πραγματοποίησε τις 14. Τη μόνη που δεν εκπλήρωσε ήταν να φάει ένα κομμάτι λευκής σοκολάτας. "Είναι το αγαπημένο μου γλυκό αλλά δεν την έχω γευθεί εδώ και χρόνια. Και αυτό επειδή πάσχω από ανορεξία. Δεν τολμάω να φάω από φόβο μήπως παχύνω".